Hozzávalók:
- 25 dkg rozskovász,
- 25 dkg világos rozsliszt,
- 25 dkg búzaliszt,
- 1 ek méz,
- 1 tk só,
- 1 tk egész kömény,
- 1/2 tk őrölt kömény
- 2 ek olaj,
- 2-2,5 dl langyos víz
Elkészítése:
Kelesztőtálba szitálom a liszteket, hozzáadom a fűszereket, és jól összekeverem. Hozzáöntöm a kimért kovászt, a mézet, és az olajat. A langyos vizet kisebb adagonként keverem hozzá, minden alkalommal simára kidolgozva a tésztát. A végén egy sűrű, ragadós, de homogén masszát kapok. Lefedve egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap lisztezett deszkára borítom, alaposan átgyúrom, közben formára igazítom. Alaposan kilisztezett fedeles sütőformába teszem, és szobahőmérsékleten legalább 10-12 órát kelesztem.
A sütőt előmelegítem 250 °C-ra. Asütő aljába egy tálba vizet teszek. A kenyér tetejét vízzel bespriccelem, majd pengével vágást ejtek rajta. Ezen a hőfokon sütöm lefedve 10-15 percet, majd leveszem a hőfokot 180 °C-ra, és még 40-50 percig sütöm. Az utolsó 10 percben leveszem a tetejét, hogy piros-ropogósra süljön.
A megsült kenyér kiborítom, tetejét vízzel lekenem, és rácson hagyom kihűlni.!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: