Anna konyhája

Első kovászos rozskenyerem

 dsc01384.JPG

Hozzávalók:

  1. 25 dkg rozskovász,
  2. 25 dkg világos rozsliszt,
  3. 25 dkg búzaliszt,
  4. 1 ek méz,
  5. 1 tk só,
  6. 1 tk egész kömény,
  7. 1/2 tk őrölt kömény
  8. 2 ek olaj,
  9. 2-2,5 dl langyos víz

Elkészítése:

Kelesztőtálba szitálom a liszteket, hozzáadom a fűszereket, és jól összekeverem. Hozzáöntöm a kimért kovászt, a mézet, és az olajat. A langyos vizet kisebb adagonként keverem hozzá, minden alkalommal simára kidolgozva a tésztát. A végén egy sűrű, ragadós, de homogén masszát kapok. Lefedve egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Másnap lisztezett deszkára borítom, alaposan átgyúrom, közben formára igazítom. Alaposan kilisztezett fedeles sütőformába teszem, és szobahőmérsékleten legalább 10-12 órát kelesztem.

A sütőt előmelegítem 250 °C-ra. Asütő aljába egy tálba vizet teszek. A kenyér tetejét vízzel bespriccelem, majd pengével vágást ejtek rajta. Ezen a hőfokon sütöm lefedve 10-15 percet, majd leveszem a hőfokot 180 °C-ra, és még 40-50 percig sütöm. Az utolsó 10 percben leveszem a tetejét, hogy piros-ropogósra süljön.

A megsült kenyér kiborítom, tetejét vízzel lekenem, és rácson hagyom kihűlni.!

dsc01369.JPG

dsc01385.JPG

dsc01386.JPG

 dsc01370.JPG

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!