Anna konyhája

Humusz falafellel – csicseriborsós fehérjebomba

 

 dsc01383.JPG

Hozzávalók a humuszhoz vagy csicseriborsó püréhez :

  1. 20 dkg száraz csicseriborsó,
  2. 10 dkg szezámmag,
  3. 2  gerezd fokhagyma,
  4. só, bors,
  5. 1 tk őrölt római kömény,
  6. 1 dl étolaj,
  7. 1 ek frissen facsart citromlé,

Hozzávalók a falafelhez:

  1. 20 dkg száraz csicseriborsó,
  2. 3 gerezd fokhagyma,
  3. 1 kisebb fej vöröshagyma,
  4. 1 tk őrölt piros paprika,
  5. 1 tk őrölt koriander,
  6. 1 ek frissen aprított petrezselyem,
  7. 1 ek liszt,
  8. só, bors,
  9. 1/2 tk sütőpor,
  10. olaj a sütéshez

Elkészítése.

Előző este a csicseriborsót egy tálba raktam, annyi vizet öntöttem rá, hogy alaposan ellepje, és reggelig ázni hagytam.

Ugyancsak előző nap elkészítettem a szezámpasztát, vagyis a tahinit. Ehhez a szezámmagot kimértem, serpenyőbe tettem, és közepes lángon, kevergetve-rázogatva zsemleszínűre pirítottam. Nem szabad túlpirítani, mert keserű lesz! Aprítóba tettem, 1/2 dl olajat öntöttem rá, és sűrű pépesre kevertem. A hűtőben tároltam felhasználásig.

dsc01341.JPG

szezámpaszta vagy tahini

Másnap a humuszhoz való csicseriborsót tiszta vízben feltettem főni. Kb 2 órát főztem, amíg kellően megpuhult. A főző vizet nem öntöttem ki, még szükség lesz rá.

A megfőzött  csicseriborsót aprítógépbe tettem, rákanalaztam az előzőnap elkészített szezámpépet, rászórtam a fűszereket, 1/2 dl olajat, és 3-4 ek főzőlevet. Az egészet krémesre-pürésre kevertem. Ha szükséges főző vízzel az állagát változtatni lehet. Ezzel a humusz kész is !

dsc01367.JPG

kész a humusz, a csicseriborsó püré

A falafelhez félretett csicseriborsót  leszárítottam,és az aprítóba tettem. Hozzáadtam a vörös,- és a fokhagymát, a fűszereket, és 1 ek lisztet. Kevertem-aprítottam, amíg egységes masszává nem állt össze.

6 cm átmérőjű, 1,5 cm vastag, lapos korongokat formáztam belőlük, ( nekem 12 db lett ). 170 °C-ra hevített étolajban piros-ropogósra sütöttem, papírszalvétán lecsepegtettem.

dsc01379.JPG

Tálalásnál a humuszt a tányéron szétterítettem, piros paprikával és petrezselyemmel megszórtam, és ráraktam a falafeleket. 

Nagyon finom, könnyű étel. Ajánlom fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, és mindenkinek, aki új ízekre vágyik !

 

dsc01382.JPG

A receptet itt találtam, nagyon kevés módosítást ejtettem rajta , 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!