Hozzávalók a humuszhoz vagy csicseriborsó püréhez :
- 20 dkg száraz csicseriborsó,
- 10 dkg szezámmag,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, bors,
- 1 tk őrölt római kömény,
- 1 dl étolaj,
- 1 ek frissen facsart citromlé,
Hozzávalók a falafelhez:
- 20 dkg száraz csicseriborsó,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 tk őrölt piros paprika,
- 1 tk őrölt koriander,
- 1 ek frissen aprított petrezselyem,
- 1 ek liszt,
- só, bors,
- 1/2 tk sütőpor,
- olaj a sütéshez
Elkészítése.
Előző este a csicseriborsót egy tálba raktam, annyi vizet öntöttem rá, hogy alaposan ellepje, és reggelig ázni hagytam.
Ugyancsak előző nap elkészítettem a szezámpasztát, vagyis a tahinit. Ehhez a szezámmagot kimértem, serpenyőbe tettem, és közepes lángon, kevergetve-rázogatva zsemleszínűre pirítottam. Nem szabad túlpirítani, mert keserű lesz! Aprítóba tettem, 1/2 dl olajat öntöttem rá, és sűrű pépesre kevertem. A hűtőben tároltam felhasználásig.
szezámpaszta vagy tahini
Másnap a humuszhoz való csicseriborsót tiszta vízben feltettem főni. Kb 2 órát főztem, amíg kellően megpuhult. A főző vizet nem öntöttem ki, még szükség lesz rá.
A megfőzött csicseriborsót aprítógépbe tettem, rákanalaztam az előzőnap elkészített szezámpépet, rászórtam a fűszereket, 1/2 dl olajat, és 3-4 ek főzőlevet. Az egészet krémesre-pürésre kevertem. Ha szükséges főző vízzel az állagát változtatni lehet. Ezzel a humusz kész is !
kész a humusz, a csicseriborsó püré
A falafelhez félretett csicseriborsót leszárítottam,és az aprítóba tettem. Hozzáadtam a vörös,- és a fokhagymát, a fűszereket, és 1 ek lisztet. Kevertem-aprítottam, amíg egységes masszává nem állt össze.
6 cm átmérőjű, 1,5 cm vastag, lapos korongokat formáztam belőlük, ( nekem 12 db lett ). 170 °C-ra hevített étolajban piros-ropogósra sütöttem, papírszalvétán lecsepegtettem.
Tálalásnál a humuszt a tányéron szétterítettem, piros paprikával és petrezselyemmel megszórtam, és ráraktam a falafeleket.
Nagyon finom, könnyű étel. Ajánlom fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, és mindenkinek, aki új ízekre vágyik !
A receptet itt találtam, nagyon kevés módosítást ejtettem rajta , 🙂






Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: