Hozzávalók:
- 5 dkg vaj,
- 3 dl langyos víz,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 ek cukor,
- 30 dkg világos rozsliszt,
- 30 dkg búzaliszt,
- 1 ek só,
- 1 ek szárított paradicsom aprítva,
- 1-1 ek napraforgó,- és szezámmag,
- 1 marék rétesliszt,
Elkészítése:
Felolvasztom a vajat a vízzel és a cukorral. Belemorzsolom és elkeverem a langyos vízbe az élesztőt és felfuttatom.
A rozslisztet a búzaliszt felével a kelesztőtálba szitálom, hozzáadom a sót. A felfuttatott élesztőt a liszthez öntöm, és simára-hólyagosra dagasztom. Mivel jól ki akartam dagasztani, elektromos dagasztót használtam. Lezártam a fedővel. és 1,5 órát kelesztettem.
Lisztezett felületre borítottam, és hozzádolgoztam a maradék lisztet, az aszalt paradicsomot és a magokat.Lapos cipót formálok belőle, letakarom, és ismét 1 órát kelesztem.
Lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, cipót formázok .Fakanállal a tészta közepébe egy lyukat szúrok, és forgó mozgással tágítom, míg koszorú alakot nem ölt.
Egy lapos tepsit vajjal kikenem, rétesliszttel behintem. A közepébe illesztem a kenyérkoszorút. Tetejét langyos vízzel lekenem, rétesliszttel behintem, a tetejét bevagdosom pengével. Ruhával letakarom és amíg a sütő melegszik, kelesztem.
Alulról a második sínen, alsó-felső sütéssel, 200 °C-on, 30-40 perc alatt piros-ropogósra sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: