Anna konyhája

Prelátus kenyér

 dsc01259_masolata.JPG

Hozzávalók:

  1. 5 dkg vaj,
  2. 3 dl langyos víz,
  3. 2,5 dkg élesztő,
  4. 1 ek cukor,
  5. 30 dkg világos rozsliszt,
  6. 30 dkg búzaliszt,
  7. 1 ek só,
  8. 1 ek szárított paradicsom aprítva,
  9. 1-1 ek napraforgó,- és szezámmag,
  10. 1 marék rétesliszt,

Elkészítése:

Felolvasztom a vajat a vízzel és a cukorral. Belemorzsolom és elkeverem a langyos vízbe az élesztőt és felfuttatom.

A rozslisztet a búzaliszt felével a kelesztőtálba szitálom, hozzáadom a sót. A felfuttatott élesztőt a liszthez öntöm, és simára-hólyagosra dagasztom. Mivel jól ki akartam dagasztani, elektromos dagasztót használtam. Lezártam a fedővel. és 1,5 órát kelesztettem.

Lisztezett felületre borítottam,  és  hozzádolgoztam a maradék lisztet, az aszalt paradicsomot és a magokat.Lapos cipót formálok belőle, letakarom, és ismét 1 órát kelesztem.

Lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, cipót formázok .Fakanállal a tészta közepébe egy lyukat szúrok, és forgó mozgással tágítom, míg koszorú alakot nem ölt.

Egy lapos tepsit vajjal kikenem, rétesliszttel behintem. A közepébe illesztem a kenyérkoszorút. Tetejét  langyos vízzel lekenem, rétesliszttel behintem, a tetejét bevagdosom pengével. Ruhával letakarom és amíg a sütő melegszik, kelesztem.

Alulról a második sínen, alsó-felső sütéssel, 200 °C-on, 30-40 perc alatt piros-ropogósra sütöm.

dsc01258_masolata.JPG

dsc01260_masolata.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!