Rozsos kalász-bagett

 

Hozzávalók:

  1. 30 dkg liszt,
  2. 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  3. 10 dkg világos rozsliszt,
  4. 3 dkg tönkölykorpa,
  5. 2 ek rozspehely,
  6. 2,5 dkg élesztő,
  7. 1 ek cukor,
  8. só,
  9. 2 ek olaj

Elkészítése :

Kimérem a száraz hozzávalókat, közepébe morzsolom az élesztőt, 1 ek cukorral meghintem. Langyos vízzel felfuttatom az élesztőt, majd hozzáöntöm az olajat, és annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű tésztát tudjak dagasztani. Mikor a kenyértészta kisimult, elvált az edény oldalától, letakartam, és 1,5 óra alatt jó duplájára kelesztettem. Lisztezett felületen alaposan átgyúrtam, meggömbölyítettem, majd ismét letakartam, kelesztettem.

1 óra múlva duplájára kelt, akkor 2 részre vágtam. Mindegyik részt kézzel laposra nyomkodtam, és hengeresre feltekertem. Az így kapott 2 rudat kukoricaliszttel meghintett tepsibe fektettem, és addig hagytam kelni, amíg a sütőt 200 °C-ra bemelegítettem. Egy konyhai ollóval 20 °-os szögben, egymástól 3-4 cm-re a tésztarudat bevagdostam.Egyszer jobbra, egyszer balra hajtottam el a bevágott darabokat, így kialakítva a kalászformát. A kalászkát vízzel lespricceltem és a forró sütőben 50 perc alatt szép pirosra sütöttem. Rácson hagytam kihűlni.

Címkék: ,
Tovább a blogra »