Hozzávalók:
- 2,5 dl liszt,
- 2,5 dl teljes kiőrlésű liszt,
- 2,5 dl világos rozsliszt,
- 2,5 dl : 2 ek tönkölykorpa, 1 ek lenmagliszt, 1 ek lenmagpehely, 1-1 ek lenmag, napraforgómag, szezámmag,
- 2,5 dkg élesztő,
- só, 1 ek cukor,
- 4 dl langyos víz,
Elkészítése :
A száraz hozzávalókat a sóval együtt kimérem a kelesztő tálba. Közepébe mélyedést készítek, belemorzsolom az élesztőt, Meghintem cukorral, és 4 dl langyos vízzel összekeverem. 12 órát pihentetem szobahőmérsékleten. Este bekeverem, reggel folytatom.
Bőven lisztezett felületre kiborítom , kézzel ellapogatom és hajtogatom.Kívülről a közepe felé hajtogatom körbe-körbe haladva, majd megfordítom, és letakarva pihentetem 1 órát. Amikor megkelt hengeres rudat formázok, egyet tekerek rajta, majd a lisztezett tepsibe teszem amíg a sütő melegszik.
240°C-ra előmelegítem a sütőt, közben szépen megkel a kenyerem. Vízzel bespriccelem és egy másik mélyebb , belülről bevizezett tepsit ráborítok a tetejére. 30 percig sütöm ezen a hőfokon, majd leveszem 200 °C-ra, és még sütöm 20 percig. Ekkor leveszem a tetőt, és ha szükséges 10 percig pirítom a tetejét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: