Anna konyhája

Hecsedli avagy csipkebogyó lekvár

 dsc01039.JPG

Hozzávalók:

  1. dércsipte csipkebogyó,
  2. cukor – a csipkebogyó mennyiségének kb a fele,
  3. késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítése:

A csipkebogyók végéről levágom a szár maradványt és a virág maradványt. Alaposan megmosom, majd annyi vízben, hogy ellepje, felteszem főzni. Mikor megpuhult botmixerrel pépesítem. Apró lyukú szűrőn levesmerő kanál segítségével átpasszírozom. A merőkanál domború felével, erőteljes körkörös mozdulatokkal a velő jó részét átpréselem. A szűrőben maradottakat összegyűjtöm a főzőfazékban, egy kevés vízzel felhígítom, majd főzöm pár percig, és másodjára már szinte tökéletesen át tudom passzírozni a velőt.

Edénybe teszem, és tovább főzöm.. Állandó kevergetés mellett besűrítem. Ekkor teszem hozzá a cukrot, ami kb a bogyó súlyának a fele. Az az igazság, hogy kóstolás után döntöm el a cukor mennyiségét, ha elég édesnek érzem, nem teszek bele többet. Egyet forralok rajta, leveszem a tűzről, késhegynyi nátrium-benzoátot keverek bele, és tiszta  üvegekbe merem !  Csavaros tetővel szorosan lezárom, és pléd alatt hagyom kihűlni.

Minden cseppje kincs ! A világ legfinomabb lekvárja !

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!