Hozzávalók:
- Kalács vagy guba tészta,
- cukrozott darált mák,
- méz,
- vaj,
Öntethez:
- 6 dl tej,
- 2 tojássárgája,
- 5 dkg cukor,
- 1/2 narancs lereszelt héja,
- 1/2 citrom lereszelt héja,
- 1/2 vanília rúd,
Mártáshoz:
- 2 dl tej,
- 2 dl tejszín,
- 8 dkg cukor,
- 2 tojássárgája,
- 1/2 narancs lereszelt héja,
- 1/2 citrom lereszelt héja,
- 1/2 vanília rúd,
- narancs likőr
Elkészítése:
Fél adag foszlós kalácsot sütöttem.
A 6 dl tejet felteszem melegedni, a narancs és a citrom lereszelt héját, és a vaníliát beledobom a tejbe. Legalább fél órát hagyom állni, majd leszűröm.
A kalácsot vékony szeletekre vágom. 1/3-át egy kisebb kerek, jénai tálba rakom úgy, hogy befedje a tál alját.
A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáöntöm a melegedő, ízesített tejhez. Kevergetve tovább főzöm, besűrítem. Az öntet felével alaposan meglocsolom a kalácsot, meghintem a cukrozott mákkal, mézet csurgatok rá, vaj darabkákkal megszórom. A maradék kalács felét rászórom, majd következik a maradék vanília öntet, a mák, a méz, és a vaj darabkák. A tetejére rakom a megmaradt kalács szeleteket, jól megszórom vaj darabkákkal, és 180°C-ra előmelegített sütőbe, kb 20 perc alatt pirosra sütöm.
Amíg sül a tészta elkészítem a mártást. A tejet és a tejszínt a lereszelt narancs és a citrom héjjal, valamint a vaníliával felteszem melegedni. Fél óra múlva leszűröm, majd hozzáadom a cukorral habosra kevert tojássárgáját, és közepes lángon sűrűre főzöm. Egy pici narancs likőrrel megfűszerezem.
A kisült mákos gubát még melegen kis tálakba szedem, és vanília mártással nyakon öntöm.
..finom, puha, és az íze csodálatos…!!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: