Anna konyhája

Mákos guba vanília öntettel

 

Hozzávalók:

  1. Kalács vagy guba tészta,
  2. cukrozott darált mák,
  3. méz,
  4. vaj,

Öntethez:

  1. 6 dl tej,
  2. 2 tojássárgája,
  3. 5 dkg cukor,
  4. 1/2 narancs lereszelt héja,
  5. 1/2 citrom lereszelt héja,
  6. 1/2 vanília rúd,

Mártáshoz:

  1. 2 dl tej,
  2. 2 dl tejszín,
  3. 8 dkg cukor,
  4. 2 tojássárgája,
  5. 1/2 narancs lereszelt héja,
  6. 1/2 citrom lereszelt héja,
  7. 1/2 vanília rúd,
  8. narancs likőr

Elkészítése:

Fél adag foszlós kalácsot sütöttem.

A 6 dl tejet felteszem melegedni, a narancs és a citrom lereszelt héját, és a vaníliát beledobom a tejbe. Legalább fél órát hagyom állni, majd leszűröm.

A kalácsot vékony szeletekre vágom. 1/3-át egy kisebb kerek, jénai tálba rakom úgy, hogy befedje a tál alját.

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáöntöm a melegedő, ízesített tejhez. Kevergetve tovább főzöm, besűrítem.  Az öntet felével alaposan meglocsolom a kalácsot, meghintem a cukrozott mákkal, mézet csurgatok rá, vaj darabkákkal megszórom. A maradék kalács felét rászórom, majd következik a maradék vanília öntet, a mák,  a méz, és a vaj darabkák. A tetejére rakom a megmaradt kalács szeleteket, jól megszórom vaj darabkákkal, és 180°C-ra előmelegített sütőbe, kb 20 perc alatt pirosra sütöm.

Amíg sül a tészta elkészítem a mártást. A tejet és a tejszínt a lereszelt narancs és a citrom héjjal, valamint a vaníliával felteszem melegedni. Fél óra múlva leszűröm, majd hozzáadom a cukorral habosra kevert tojássárgáját, és közepes lángon sűrűre főzöm. Egy pici narancs likőrrel megfűszerezem.

A kisült mákos gubát még melegen kis tálakba szedem, és vanília mártással nyakon öntöm.

..finom, puha, és az íze csodálatos…!!

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!