Hozzávalók: zamatos kék szőlő
Elkészítése:
A szőlődzsem készítéséhez kötöm a magőrlemény elkészítését, hiszen így semmi nem megy kárba.
A megmosott, leszemezett szőlőt egy mélyebb tálba teszem, és összeturmixolom. Hagyom legalább fél órát állni. Ezalatt a tetejére feljön a szőlőhéj, illetve az aljára süllyednek a magok. Egy szűrőlapáttal óvatosan lemerem a tetejéről a szőlőhéjat, ez megy majd a dzsemhez. A maradék levet a magokkal együtt egy szűrőkanálon átszűröm.A szőlőlé a dzsembe kerül.
A magból lesz az őrlemény. Természetesen a maghoz fog kerülni egy kis szőlőhéj is, de nem baj, annál finomabb, ízletesebb lesz az őrleményem.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és a héjas-magot elterítem rajta. A sütőt 60-70 °C-ra állítom, az ajtaját egy konyharuhával résnyire kitámasztom. 1-2 óra alatt csontszáraz lesz a szőlőmag. Hagyom, hogy teljesen lehűljön, majd kávédarálón lisztes állományúra darálom.
Jól záródó üvegbe teszem, és télen aszalt gyümölcsös joghurtba keverve fogyasztom. Minden nap egy kiskanállal ! 🙂