Hozzávalók.
- 3 kg megmosott, leszemezett, zamatos kékszőlő,
- 20 dkg cukor,
- 1 csom Dr Oetker dzsemfix 3:1,
Elkészítése:
A szőlőbogyókat egy mélyebb tálba teszem és összeturmixolom. Állni hagyom egy fél órát. ezalatt a tetejére feljön a szőlő héja, az aljára leszáll a magja. Előveszem a dzsemfőző fazekamat, és lemérem. Egy szűrőlapáttal óvatosan a fazékba merem a szőlőlé tetejéről a szőlőhéjat. A megmaradt szőlőmagos levet egy szűrőkanálon át, a fazékba szűröm. A szűrőn fennmarad a mag, némi szőlőhéjjal együtt. Ezt egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és szőlőmag őrleményt készítek belőle.
Lemérem a fazékban lévő szőlőlevet, – a fazék súlyának levonása után – nekem 2,5 kg lett.Ehhez 20 dkg cukrot tettem, és 1 csom 3:1-ben dzsemfixet. Forrás után 2-3 percet főztem, majd tiszta üvegekbe mertem, légmentesen lezártam, és 5 percre fejtetőre állítottam az üvegeket. Talpra állítás után már mentek is a helyükre a spejzba. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: