Hozzávalók.
- 5 kg érett, egészséges, besztercei szilv
- 0,5 dl 20 %-os ecet,
- 0,5 dl víz,
Elkészítése:
A szilvát alaposan megmosom, kimagozom.
Egy 10 l-es ép zománcú, nagy fazék aljába öntöm az ecetet és a vizet. Ráöntöm a szilvát. Ha érett, édes a szilva cukor nélkül is elkészíthető. Semmit nem szabad megkeverni, mert különben végig keverhetjük. Tehát legjobb a fakanalat elő se venni !! Elosztót teszek a fazék alá, és közepes lángon főzöm. Forrásig rajta hagyom a fedőt. Amikor látom, hogy szépen lassan bugyog, leveszem a fedőt, hogy jobban tudjon párologni, előbb elfője a levét. Ez kb 10-12 óra múlva következik be. Addigra kb 1/3-ra esik össze a szilva, érezni a szilvalekvár csodás illatát, és eltűnik a bugyogó szilvalé is. Na, ekkor veszem elő a fakanalat és 30 percnyi keverés után teljesen besűrűsödik a lekvár. Mehet az üvegbe. Csavaros tetővel légmentesen lezárom, majd száraz dunsztba teszem teljes kihűlésig.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: