Hozzávalók:
A pite tésztához:
- 12,5 dkg liszt,
- 1/2 sütőpor,
- 6 dkg vaj,
- csipet só,
- 1 ek cukor
- 1 kisebb tojás,
- 1-2 ek tej,
Elkészítése:
Kimérem a lisztet, hozzáadom a sütőport, a sót, belemorzsolom a vajat, majd ráütöm a tojást, és egy pici tej segítségével összegyúrom.
Egy piteformát kivajazok, liszttel beszórok.
A pitetésztát 1/2 cm vékonyra kisodrom, és a piteformát kibélelek vele úgy, hogy az oldalát is takarja.
A morzsatésztához:
- 15 dkg liszt,
- 10 dkg cukor,
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg őrölt vagy aprított mogyoró,
Elkészítése:
Egy serpenyőben a cukrot és az aprított mogyorót karamellizálom, majd egy vékonyan bevajazott fém tálcára kiöntöm, és hűlni hagyom. Kihűlés után aprítóba teszem, és durvára őrlöm.
A lisztet a vajjal és a mogyoró grillázzsal ujjheggyel összemorzsolom.
A töltelékhez :
- 1 kg szilva kimagozva, apróra felkockázva,
- őrölt fahéj,
- 1 ek frissen facsart citromlé,
- 1 tk vanília pudingpor vagy 1 tk étkezési keményítő,
- 1-2 ek méz
Elkészítése:
A szilvát összekeverem a mézzel, a fahéjjal, a citromlével, és a keményítővel.
A szilvát a pitetészta tetejére rendezem, a morzsával beszórom, és 180 °C-os sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. Amikor a morzsa kezd pirulni kiveszem a sütőből, és a tálban hűlni hagyom. A tetejét enyhén beszórom porcukorral. Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: