Hozzávalók:
- 25 dkg kenyérliszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 3 ek lenmag,
- 3 ek olivaolaj,
- 2 tk cukor,
- só,
- 2,5 dkg élesztő,
- 3-4 dl langyos víz
Elkészítése:
A liszteket kelesztőtálban összekeverem, közepébe mélyedést csinálok, és belemorzsolom az élesztőt, megszórom cukorral, és langyos vízzel, egy kis lisztet is hozzáfogva összekeverem, az élesztőt felfuttatom. Enyhén lisztezett deszkára borítom, hozzáadom az olajat és a sót, majd alaposan összegyúrom. Visszateszem a kelesztőtálba, és lefedve, kb 40 perc alatta duplájára kelesztem.
A megkelt kenyeret kiborítom, kézzel ellapogatom, kinyomkodom a levegőt, majd körben a széleit visszahajtogatva kerekre formázom. Ismét egy órát hagyom kelni. A megkelt kenyeret átgyúrom, veknivé formázom, majd kiolajozott, belisztezett, fedeles jénai tálba teszem, lefedem, és kb 40-45 percig pihentetem. Ezalatt a sütőt előmelegítem 220°C-ra, az aljába kis lábasba vizet teszek. A duplájára kelt kenyerem tetejét éles késsel bemetszem, vízzel bespriccelem, és a sütőbe rakom.10 perc után a hőfokot leveszem 200°C-ra, és kb 40-45 perc alatt a kenyeret készre sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: