Hozzávalók:
Elkészítése:
A liszteket kelesztőtálba teszem, összekeverem. Közepébe morzsolom az élesztőt, rácsorgatom a mézet, és egy kevés langyos vízzel összekeverve, felfuttatom az élesztőt.
Hozzáöntöm az olajat, a sót a többi langyos vízben feloldom, és folyamatosan adagolva rugalmas, sima tésztát dagasztok. Cipót formázok, és kevés liszttel beszórva, letakarva kb 1 órát duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát deszkára kiborítom, átgyúrom, kerekre formázom, majd egy kis olivaolajjal kikent tálba teszem. A tetejét is bekenem olajjal, letakarom, majd ismét kelesztem 40-50 percet.
Közben a sütőt előmelegítem 200°C-ra, és vizet teszek a sütő aljába egy kis edénybe.
A megkelt kenyeret kézzel ellapogatom, két oldalról visszahajtogatom úgy, hogy közben mindig jól lenyomkodom a visszahajtott részt. Középen összefogom, a kenyeret megfordítom, formára igazítom. Egy kerek, fedeles jénai tálba teszem, a tetejét vízzel bekenem, zabpehellyel gazdagon beszórom, és a tenyeremmel rányomkodom. Lefedem, és hagyom kelni, amíg a sütő felforrósodik.
50 percig sütöm, majd a fedőt leveszem, és még legalább 10 percet hagyom pirulni a tetejét.
Rácsra teszem kihűlni.