Anna konyhája

Pelyhes buci

 dsc00542_1.JPG

Hozzávalók:

  1. 50 dkg liszt,
  2. 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  3. 2,5 dkg élesztő,
  4. 1 ek méz,
  5. 3-4 dl langyos víz,
  6. 1 ek olivaolaj,
  7. só,
  8. zabpehely a kenyér beszórásához.

Elkészítése:

A liszteket kelesztőtálba teszem, összekeverem. Közepébe morzsolom az élesztőt, rácsorgatom a mézet, és egy kevés langyos vízzel összekeverve, felfuttatom az élesztőt.

Hozzáöntöm az olajat, a sót a többi langyos vízben feloldom, és folyamatosan adagolva rugalmas, sima tésztát dagasztok. Cipót formázok, és kevés liszttel beszórva, letakarva kb 1 órát duplájára kelesztem.

A megkelt tésztát deszkára kiborítom, átgyúrom, kerekre formázom, majd egy kis olivaolajjal kikent tálba teszem. A tetejét is bekenem olajjal, letakarom, majd ismét kelesztem 40-50 percet.

Közben a sütőt előmelegítem 200°C-ra, és vizet teszek a sütő aljába egy kis edénybe.

A megkelt kenyeret kézzel ellapogatom, két oldalról visszahajtogatom úgy, hogy közben mindig jól lenyomkodom a visszahajtott részt. Középen összefogom, a kenyeret megfordítom, formára igazítom. Egy kerek, fedeles jénai tálba teszem, a tetejét vízzel bekenem, zabpehellyel gazdagon beszórom, és a tenyeremmel rányomkodom. Lefedem, és hagyom kelni, amíg a sütő felforrósodik.

50 percig sütöm, majd a fedőt leveszem, és még legalább 10 percet hagyom pirulni a tetejét.

Rácsra teszem kihűlni.

dsc00548_1.JPG

dsc00549_1.JPG

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!