Anna konyhája

Lenes kenyér

dsc00588_1.JPG

Hozzávalók:

  1. 60 dkg liszt,
  2. 2 ek lenmagliszt,
  3. 3 ek lenmagpehely,
  4. 3 ek lenmag,
  5. 2,5 dkg élesztő,
  6. 1 ek méz,
  7. só,
  8. 3 ek olaj,
  9. 1 tk aszkorbinsav,
  10. 3-4 dl langyos víz

Elkészítése:

Tálba teszem a liszteket, a lenmagpelyhet, a lenmagot, és összekeverem. Közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, ráfolyatom a mézet, az olajat.Egy kis langyos vízzel elkeverem és felfuttatom az élesztőt, majd a víz fokozatos hozzáadásával sima, rugalmas kenyeret dagasztok. Megszórom liszttel, letakarom, és egy órát kelesztem. 

A duplájára megkelt kenyértésztát deszkára borítom, kézzel ellapogatom, kinyomom a levegőt, majd kívülről befelé hajtogatva összegyúrom, kerek formára igazítom. Visszateszem a kelesztőtálamba, liszttel behintem, ruhával letakarom, és ismét egy órát kelesztem.

A sütőt előmelegítem 200 C-ra, és vizes edényt teszek az aljába.

A megkelt kenyeret deszkára kiborítom, kézzel ellapítom, majd két oldalról visszahajtogatom-lenyomkodom , végül középen összecsípem, megfordítom, vekni formára igazítom, tetejét vízzel beecsetelem, lenmaggal beszórom, és a sütőformába teszem. Amíg a sütő melegszik kelni hagyom.

Tetejét az ujjammal megböködöm, és mehet a sütőbe. 50-60 percig sütöm. Ha a teteje erősebben sülne , sütőpapírral letakarom. A sütőből kivéve vizet spriccelek rá, és rácsra teszem hűlni.

dsc00587_1.JPG

dsc00586_1.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!