Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 2 ek lenmagliszt,
- 3 ek lenmagpehely,
- 3 ek lenmag,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 ek méz,
- só,
- 3 ek olaj,
- 1 tk aszkorbinsav,
- 3-4 dl langyos víz
Elkészítése:
Tálba teszem a liszteket, a lenmagpelyhet, a lenmagot, és összekeverem. Közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, ráfolyatom a mézet, az olajat.Egy kis langyos vízzel elkeverem és felfuttatom az élesztőt, majd a víz fokozatos hozzáadásával sima, rugalmas kenyeret dagasztok. Megszórom liszttel, letakarom, és egy órát kelesztem.
A duplájára megkelt kenyértésztát deszkára borítom, kézzel ellapogatom, kinyomom a levegőt, majd kívülről befelé hajtogatva összegyúrom, kerek formára igazítom. Visszateszem a kelesztőtálamba, liszttel behintem, ruhával letakarom, és ismét egy órát kelesztem.
A sütőt előmelegítem 200 C-ra, és vizes edényt teszek az aljába.
A megkelt kenyeret deszkára kiborítom, kézzel ellapítom, majd két oldalról visszahajtogatom-lenyomkodom , végül középen összecsípem, megfordítom, vekni formára igazítom, tetejét vízzel beecsetelem, lenmaggal beszórom, és a sütőformába teszem. Amíg a sütő melegszik kelni hagyom.
Tetejét az ujjammal megböködöm, és mehet a sütőbe. 50-60 percig sütöm. Ha a teteje erősebben sülne , sütőpapírral letakarom. A sütőből kivéve vizet spriccelek rá, és rácsra teszem hűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: