Anna konyhája

Milotai mézes grillázstorta – 2013 országtorta

 dsc00567_masolata.JPG

Hozzávalók:

A grillázs felverthez:

  1. 3 db tojássárgája,
  2. 3 db tojásfehérje,
  3. 5 dkg cukor,
  4. 5 dkg mogyoró grillázs,
  5. 5 dkg liszt,
  6. 7 dkg pörkölt, darált mogyoró,
  7. 1 ek olaj,
  8. 0,5 dkg vaníliás cukor,
  9. 1 citrom lereszelt héja,

A ropogós pralinékrémhez:

  1. 5 dkg cukor,
  2. 7,5 dkg darált mogyoró,
  3. 2,5 dkg fehér csokoládé,
  4. 2 dkg karamellizált ostyatörmelék

A mogyorós krémhez:

  1. 0,5 dl tej,
  2. 6 dkg cukor,
  3. 3 tojássárgája,
  4. 1 citrom lereszelt héja,
  5. 0,5 dkg vaníliás cukor,
  6. 1,5  dkg zselatin 1 dl vízben feloldva,
  7. 3 dl tejszínhab,
  8. 2 csom habfixáló,
  9. 12 dkg pörkölt, finomra őrölt mogyoró,

A mézes krémhez :

  1. 0,5 dl tej,
  2. 8 dkg vegyes virágméz,
  3. 3 tojássárgája,
  4. 1 dkg zselatin 1 dl vízben feloldva,
  5. 2 dl habtejszín,
  6. 1 csom habfixáló,

A karamell bevonathoz:

  1. 9 dkg cukor,
  2. 1,5 dl tej,
  3. 3 dkg vaj,
  4. 0,6 dkg keményítő 1 ek hideg vízben feloldva,
  5. 1 dkg zselatin 1 dl vízben feloldva

A mogyorós-roppanós lapokhoz:

  1. 0,6 dl frissen facsart narancslé,
  2. 6 dkg vaj,
  3. 15 dkg porcukor,
  4. 7,5 dkg darált mogyoró,
  5. 3 dkg liszt 

Elkészítése:

Dió helyett én mogyorót használtam.

Előző nap elkészítettem a mogyorókat:

-15 dkg mogyorót ledaráltam. ( 7 dkg a praliné krémbe + 7,5 dkg a roppanós lapokhoz )

-20 dkg mogyorót egy serpenyőben folytonos keverés mellett megpirítottam, majd ledaráltam. (12 dkg a mogyorós krémbe,+ 7 dkg a felverthez )

-2 dkg ostyalapot felaprítottam. 1 ek cukrot karamellizáltam, hozzákevertem az ostyatörmeléket, majd egy vékonyan megolajozott lapra kiöntöttem. Kihűlés után aprítóba tettem, és ledaráltam. ( praliné krémhez )

-3 dkg mogyorót ledaráltam, 4 dkg cukrot karamellizáltam, az őrölt mogyorót belekevertem, majd egy vékonyan megolajozott lapra borítottam . Kihűlés után az aprítóba tettem, és ledaráltam. ( a grillázs felverthez )

A grillázs felverthez a 3 tojássárgáját habosra kevertem a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal, majd hozzáadtam az olajat. Kimértem és összekevertem a grillázzsal, a darált, pörkölt mogyorót és a lisztet. Csipet só hozzáadásával keményre vertem a tojásfehérjét, majd részletekben kézi habverővel óvatosan hozzákevertem a száraz hozzávalókat.

Kivajaztam, liszteztem 2 db 24 cm-s átmérőjű, lecsatolható oldalú torta formát, és 180°C-ra előmelegített sütőben,légkeveréssel, 10 perc alatt készre sütöttem.

A ropogós pralinéhez a cukrot karamellizáltam, belekevertem a darált mogyorót, majd a tűzről levéve, olajjal vékonyan bekent felületen hűlni hagytam. Kihűlve aprítóba tettem, majd összekevertem-gyúrtam a csokival és a karamellizált ostyatörmelékkel. Két fólia közé szórtam, kb torta forma méretűre, majd sodrófával lenyomattam, elhengereztem. A felső fóliát lehúztam róla, az egyik felvert tésztalapot ráfektettem, és egy ügyes :), és gyors mozdulattal megfordítottam. Az alsó fóliát is eltávolítottam, és az így elkészített alsó 2 lapot egy tiszta tortaforma aljába beillesztettem, ( az oldalát rácsatoltam ) Sütőpapírból egy 7 x 85 cm-es csíkot vágtam, és a tortaforma oldalát kibéleltem.

A mogyorós krémhez a tojássárgáját a cukorral kikevertem, majd felhígítottam a tejjel, és 72 °C-ig melegítettem. A tűzről levéve hűlni hagytam, majd hozzákevertem a vaníliát, és a citromhéjat. Közben feloldottam vízben a zselatint, a tejszínhabot habfixálóval keményre felvertem. A 27 °C-ra lehűlt tojásos krémhez hozzákevertem a feloldott zselatint, majd a tejszínhabot és a pörkölt, őrölt mogyorót is.

A krémet a tortaformában lévő praliné lapra egyenletesen rákenem, és a hűtőbe teszem dermedni.

A mézes krémhez a tojássárgáját a mézzel kikeverem, a tejjel hígítom, és 72°C-ra melegítem. A tűzről leveszem, és hűlni hagyom. Addig a zselatint vízben feloldom, a tejszínhabot a habfixálóval keményre felverem. A 27°C-ra lehűlt mézes krémhez hozzákeverem a zselatint, majd kézi habverővel ,óvatosan a felvert tejszínhabot is.

A hűtőből kiveszem a tortát, a már szilárduló mogyorós krémre helyezem a másik felvert lapot, majd egyenletesen rákenem a mézes krémet, és visszateszem a hűtőbe.

A karamell bevonathoz a cukrot karamellizálom, ráöntöm a tejet, hozzáadom a vajat, és ha a cukor feloldódott, beleöntöm a vízzel elkevert keményítőt. Forralok rajta egyet, ezzel besűrűsítem, majd hozzákeverem a vízben oldott zselatint is. Szoba hőmérsékletűre hűtöm.

Ismét előveszem a tortát, és ráöntöm a karamell bevonatot. Visszateszem a hűtőbe, és legalább egy éjszakát pihenni hagyom.

A mogyorós-roppanós lapocskákhoz a narancslevet a vajjal és a porcukorral együtt felforralom, majd még melegen hozzákeverem a darált mogyorót és a lisztet. Kevés pihentetés után sima csöves-nyomózsákba teszem, és sütőpapírral bélelt tepsibe, borsó méretű golyócskákat nyomok, egymástól 8-10 cm-re. 180°C-on, kb 10 perc alatt aranyszínű lapocskákat sütök. Lapáttal óvatosan felemelem, és egy hengeres felületre fektetem, ( pl  fakanál nyele ) majd íves felületűre szárítom őket.

Tálalás előtt a torta szélét  a legszebb lapocskákkal díszítem, a maradékot morzsára összetöröm, és a torta oldalát bepanírozom, díszítem vele.

dsc00600.JPG

dsc00557.JPG

dsc00556.JPG

dsc00598.JPG

dsc00593.JPG

 

 

 
 

 

a
Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!