Hozzávalók:
A grillázs felverthez:
- 3 db tojássárgája,
- 3 db tojásfehérje,
- 5 dkg cukor,
- 5 dkg mogyoró grillázs,
- 5 dkg liszt,
- 7 dkg pörkölt, darált mogyoró,
- 1 ek olaj,
- 0,5 dkg vaníliás cukor,
- 1 citrom lereszelt héja,
A ropogós pralinékrémhez:
- 5 dkg cukor,
- 7,5 dkg darált mogyoró,
- 2,5 dkg fehér csokoládé,
- 2 dkg karamellizált ostyatörmelék
A mogyorós krémhez:
- 0,5 dl tej,
- 6 dkg cukor,
- 3 tojássárgája,
- 1 citrom lereszelt héja,
- 0,5 dkg vaníliás cukor,
- 1,5 dkg zselatin 1 dl vízben feloldva,
- 3 dl tejszínhab,
- 2 csom habfixáló,
- 12 dkg pörkölt, finomra őrölt mogyoró,
A mézes krémhez :
- 0,5 dl tej,
- 8 dkg vegyes virágméz,
- 3 tojássárgája,
- 1 dkg zselatin 1 dl vízben feloldva,
- 2 dl habtejszín,
- 1 csom habfixáló,
A karamell bevonathoz:
- 9 dkg cukor,
- 1,5 dl tej,
- 3 dkg vaj,
- 0,6 dkg keményítő 1 ek hideg vízben feloldva,
- 1 dkg zselatin 1 dl vízben feloldva
A mogyorós-roppanós lapokhoz:
- 0,6 dl frissen facsart narancslé,
- 6 dkg vaj,
- 15 dkg porcukor,
- 7,5 dkg darált mogyoró,
- 3 dkg liszt
Elkészítése:
Dió helyett én mogyorót használtam.
Előző nap elkészítettem a mogyorókat:
-15 dkg mogyorót ledaráltam. ( 7 dkg a praliné krémbe + 7,5 dkg a roppanós lapokhoz )
-20 dkg mogyorót egy serpenyőben folytonos keverés mellett megpirítottam, majd ledaráltam. (12 dkg a mogyorós krémbe,+ 7 dkg a felverthez )
-2 dkg ostyalapot felaprítottam. 1 ek cukrot karamellizáltam, hozzákevertem az ostyatörmeléket, majd egy vékonyan megolajozott lapra kiöntöttem. Kihűlés után aprítóba tettem, és ledaráltam. ( praliné krémhez )
-3 dkg mogyorót ledaráltam, 4 dkg cukrot karamellizáltam, az őrölt mogyorót belekevertem, majd egy vékonyan megolajozott lapra borítottam . Kihűlés után az aprítóba tettem, és ledaráltam. ( a grillázs felverthez )
A grillázs felverthez a 3 tojássárgáját habosra kevertem a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal, majd hozzáadtam az olajat. Kimértem és összekevertem a grillázzsal, a darált, pörkölt mogyorót és a lisztet. Csipet só hozzáadásával keményre vertem a tojásfehérjét, majd részletekben kézi habverővel óvatosan hozzákevertem a száraz hozzávalókat.
Kivajaztam, liszteztem 2 db 24 cm-s átmérőjű, lecsatolható oldalú torta formát, és 180°C-ra előmelegített sütőben,légkeveréssel, 10 perc alatt készre sütöttem.
A ropogós pralinéhez a cukrot karamellizáltam, belekevertem a darált mogyorót, majd a tűzről levéve, olajjal vékonyan bekent felületen hűlni hagytam. Kihűlve aprítóba tettem, majd összekevertem-gyúrtam a csokival és a karamellizált ostyatörmelékkel. Két fólia közé szórtam, kb torta forma méretűre, majd sodrófával lenyomattam, elhengereztem. A felső fóliát lehúztam róla, az egyik felvert tésztalapot ráfektettem, és egy ügyes :), és gyors mozdulattal megfordítottam. Az alsó fóliát is eltávolítottam, és az így elkészített alsó 2 lapot egy tiszta tortaforma aljába beillesztettem, ( az oldalát rácsatoltam ) Sütőpapírból egy 7 x 85 cm-es csíkot vágtam, és a tortaforma oldalát kibéleltem.
A mogyorós krémhez a tojássárgáját a cukorral kikevertem, majd felhígítottam a tejjel, és 72 °C-ig melegítettem. A tűzről levéve hűlni hagytam, majd hozzákevertem a vaníliát, és a citromhéjat. Közben feloldottam vízben a zselatint, a tejszínhabot habfixálóval keményre felvertem. A 27 °C-ra lehűlt tojásos krémhez hozzákevertem a feloldott zselatint, majd a tejszínhabot és a pörkölt, őrölt mogyorót is.
A krémet a tortaformában lévő praliné lapra egyenletesen rákenem, és a hűtőbe teszem dermedni.
A mézes krémhez a tojássárgáját a mézzel kikeverem, a tejjel hígítom, és 72°C-ra melegítem. A tűzről leveszem, és hűlni hagyom. Addig a zselatint vízben feloldom, a tejszínhabot a habfixálóval keményre felverem. A 27°C-ra lehűlt mézes krémhez hozzákeverem a zselatint, majd kézi habverővel ,óvatosan a felvert tejszínhabot is.
A hűtőből kiveszem a tortát, a már szilárduló mogyorós krémre helyezem a másik felvert lapot, majd egyenletesen rákenem a mézes krémet, és visszateszem a hűtőbe.
A karamell bevonathoz a cukrot karamellizálom, ráöntöm a tejet, hozzáadom a vajat, és ha a cukor feloldódott, beleöntöm a vízzel elkevert keményítőt. Forralok rajta egyet, ezzel besűrűsítem, majd hozzákeverem a vízben oldott zselatint is. Szoba hőmérsékletűre hűtöm.
Ismét előveszem a tortát, és ráöntöm a karamell bevonatot. Visszateszem a hűtőbe, és legalább egy éjszakát pihenni hagyom.
A mogyorós-roppanós lapocskákhoz a narancslevet a vajjal és a porcukorral együtt felforralom, majd még melegen hozzákeverem a darált mogyorót és a lisztet. Kevés pihentetés után sima csöves-nyomózsákba teszem, és sütőpapírral bélelt tepsibe, borsó méretű golyócskákat nyomok, egymástól 8-10 cm-re. 180°C-on, kb 10 perc alatt aranyszínű lapocskákat sütök. Lapáttal óvatosan felemelem, és egy hengeres felületre fektetem, ( pl fakanál nyele ) majd íves felületűre szárítom őket.
Tálalás előtt a torta szélét a legszebb lapocskákkal díszítem, a maradékot morzsára összetöröm, és a torta oldalát bepanírozom, díszítem vele.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: