Anna konyhája

Somlói revolúció – 2014. év tortája

 dsc00384.JPG

Így lett az Országtortából Szülinapi torta !

Hozzávalók :

A grillázshoz:

  1. 20 dkg mogyoró,
  2. 2-3 ek cukor,

A grillázsos tésztához:

  1. 6 db tojásfehérje,
  2. 4 db tojássárgája,
  3. 5 dkg porcukor,
  4. 2 dkg liszt,
  5. 10 dkg mogyoró grillázs aprítva vagy darálva,
  6. 3 dkg mogyoró aprítva,

Étcsokoládés krémhez: (mousse )

  1. 17 dkg 70 %-os étcsokoládé,
  2. 3 tojássárgája,
  3. 1 ek porcukor,
  4. 1 csom. vaníliás cukor vagy 2 tk vanília aroma,
  5. 5 gr zselatin,
  6. 3,5 dl habtejszín,
  7. 1 csom habfixáló,

A narancs zseléhez:

  1. 2 dl frissen facsart narancslé, ( 2-3 db nagyobb narancs )
  2. 1 narancs reszelt héja,
  3. 5 dkg porcukor,
  4. 10 gr zselatin,

A fehér csokoládés krémhez: (mousse )

  1. 17 dkg fehér csokoládé,
  2. 3 db tojássárgája,
  3. 1 ek porcukor,
  4. 1 csom vaníliás cukor vagy 2 tk vanília aroma,
  5. 5 gr zselatin,
  6. 3,5 dl habtejszín,
  7. 1 csom habfixáló,

Csokoládé mázhoz: (ganach )

  1. 10 dkg 70 %-os étcsokoládé,
  2. 1 dl habtejszín,

Elkészítése:

20 dkg mogyorót aprítóban durvára őrlök, majd ebből kiveszek 3 dkg-t, a többit 2-3 ek- nyi cukorral állandó keverés mellett karamellizálok Hajszálvékonyan olajjal kikenek egy fém tálcát, és rajta hagyom kihűlni a grillázst, majd ismét az aprítóba teszem és durvára darálom. 10 dkg-t kimérek belőle a tésztához, a többit félreteszem a torta díszítéséhez.

A tésztához  a lisztet és10 dkg grillázst összekeverek.

4 tojássárgáját habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadom a mogyorós-lisztes keveréket.

A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, majd apránként, lazán keverve a masszához adom.

A sütőformát ( 24 cm-es átmérőjű, lecsatolható oldalú tortaforma ) vajjal vékonyan kikenem, liszttel behintem, és a masszát beleöntöm, belesimítom. A félretett, felaprított 3 dkg mogyoróval beszórom, és 150 °C-ra előmelegített , gőzös sütőben kb 30 perc alatt készre sütöm. A sütőformában hagyom hűlni, majd kiveszem és rácsra teszem. A tortaformát kitisztítom, az oldalát sütőpapír csíkkal kibélelem,és a teljesen kihűlt tortalapot visszahelyezem.

Az étcsokoládét feltördelem, és mikróban megolvasztom, simára keverem, majd langyosra hűtöm.

A tojássárgáját kikeverem a porcukorral, a vaníliával, majd hozzákeverem a langyos csokoládét.

A 3,5 dl tejszínből kimérek 1 dl-t, és a mikróban felmelegítem. Hozzáadom a zselatint, és jól összekeverem, majd a tojásos-csokoládés masszához adom. Ismét alaposan kikeverem, majd hideg vízbe állítva kihűtöm.

A megmaradt 2,5 dl habtejszínt a habfixálóval együtt kemény habbá verem, majd apránként a csokoládés krémhez keverem.

A tortaformában lévő tésztára öntöm a csokoládékrémet, elsimítom a tetejét, majd a hűtőbe teszem 2 órára, hogy a csokoládékrém megdermedjen.

Mikor a krém megdermedt elkészítem a narancs zselét. A kifacsart narancslevet összekeverem a porcukorral, a lereszelt narancshéjjal, és 1-2 percig főzöm, majd leszűröm, és a forró narancsléhez hozzákeverem a zselatint. Langyosra hűtöm, majd a hűtőből kivett torta csokoládékrémjének a tetejére öntöm a narancszselét. Ismét visszateszem a hűtőbe, hogy a narancszselé is megdermedjen.

A fehér csokoládét feltördelem, és mikróban megolvasztom, simára keverem, majd langyosra hűtöm.

A tojássárgáját kikeverem a porcukorral, a vaníliával, majd hozzákeverem a langyos csokoládét.

A 3,5 dl tejszínből kimérek 1 dl-t, és a mikróban felmelegítem. Hozzáadom a zselatint, és jól összekeverem, majd a tojásos-csokoládés masszához adom. Ismét alaposan kikeverem, majd hideg vízbe állítva kihűtöm.

A megmaradt 2,5 dl habtejszínt a habfixálóval együtt kemény habbá verem, majd apránként a csokoládés krémhez keverem.

A tortaformában lévő narancszselére öntöm a fehér csokoládékrémet, elsimítom a tetejét, majd a hűtőbe teszem 2 órára, hogy a csokoládékrém is megdermedjen.

A csokoládé mázhoz feltördelem az étcsokoládét, mikróba teszem és felolvasztom, majd teljesen simára keverem. Állandó keverés mellett hozzáöntöm a tejszínt, simára keverem. Sűrű csokoládékrémet kapok, amit a torta megdermedt fehér csokoládékrémjének a tetejére simítok. A hűtőbe visszatéve hagyom megszilárdulni.

Tálalás előtt kiveszem a tortát a hűtőből, lecsatolom az oldalát, óvatosan lehúzom a papírcsíkot, átcsúsztatom egy szép tálra, majd a megmaradt mogyoró-grillázzsal díszítem.

dsc00366.JPG

dsc00385.JPG

dsc00389.JPG

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!