Így lett az Országtortából Szülinapi torta !
Hozzávalók :
A grillázshoz:
- 20 dkg mogyoró,
- 2-3 ek cukor,
A grillázsos tésztához:
- 6 db tojásfehérje,
- 4 db tojássárgája,
- 5 dkg porcukor,
- 2 dkg liszt,
- 10 dkg mogyoró grillázs aprítva vagy darálva,
- 3 dkg mogyoró aprítva,
Étcsokoládés krémhez: (mousse )
- 17 dkg 70 %-os étcsokoládé,
- 3 tojássárgája,
- 1 ek porcukor,
- 1 csom. vaníliás cukor vagy 2 tk vanília aroma,
- 5 gr zselatin,
- 3,5 dl habtejszín,
- 1 csom habfixáló,
A narancs zseléhez:
- 2 dl frissen facsart narancslé, ( 2-3 db nagyobb narancs )
- 1 narancs reszelt héja,
- 5 dkg porcukor,
- 10 gr zselatin,
A fehér csokoládés krémhez: (mousse )
- 17 dkg fehér csokoládé,
- 3 db tojássárgája,
- 1 ek porcukor,
- 1 csom vaníliás cukor vagy 2 tk vanília aroma,
- 5 gr zselatin,
- 3,5 dl habtejszín,
- 1 csom habfixáló,
Csokoládé mázhoz: (ganach )
- 10 dkg 70 %-os étcsokoládé,
- 1 dl habtejszín,
Elkészítése:
20 dkg mogyorót aprítóban durvára őrlök, majd ebből kiveszek 3 dkg-t, a többit 2-3 ek- nyi cukorral állandó keverés mellett karamellizálok Hajszálvékonyan olajjal kikenek egy fém tálcát, és rajta hagyom kihűlni a grillázst, majd ismét az aprítóba teszem és durvára darálom. 10 dkg-t kimérek belőle a tésztához, a többit félreteszem a torta díszítéséhez.
A tésztához a lisztet és10 dkg grillázst összekeverek.
4 tojássárgáját habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadom a mogyorós-lisztes keveréket.
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, majd apránként, lazán keverve a masszához adom.
A sütőformát ( 24 cm-es átmérőjű, lecsatolható oldalú tortaforma ) vajjal vékonyan kikenem, liszttel behintem, és a masszát beleöntöm, belesimítom. A félretett, felaprított 3 dkg mogyoróval beszórom, és 150 °C-ra előmelegített , gőzös sütőben kb 30 perc alatt készre sütöm. A sütőformában hagyom hűlni, majd kiveszem és rácsra teszem. A tortaformát kitisztítom, az oldalát sütőpapír csíkkal kibélelem,és a teljesen kihűlt tortalapot visszahelyezem.
Az étcsokoládét feltördelem, és mikróban megolvasztom, simára keverem, majd langyosra hűtöm.
A tojássárgáját kikeverem a porcukorral, a vaníliával, majd hozzákeverem a langyos csokoládét.
A 3,5 dl tejszínből kimérek 1 dl-t, és a mikróban felmelegítem. Hozzáadom a zselatint, és jól összekeverem, majd a tojásos-csokoládés masszához adom. Ismét alaposan kikeverem, majd hideg vízbe állítva kihűtöm.
A megmaradt 2,5 dl habtejszínt a habfixálóval együtt kemény habbá verem, majd apránként a csokoládés krémhez keverem.
A tortaformában lévő tésztára öntöm a csokoládékrémet, elsimítom a tetejét, majd a hűtőbe teszem 2 órára, hogy a csokoládékrém megdermedjen.
Mikor a krém megdermedt elkészítem a narancs zselét. A kifacsart narancslevet összekeverem a porcukorral, a lereszelt narancshéjjal, és 1-2 percig főzöm, majd leszűröm, és a forró narancsléhez hozzákeverem a zselatint. Langyosra hűtöm, majd a hűtőből kivett torta csokoládékrémjének a tetejére öntöm a narancszselét. Ismét visszateszem a hűtőbe, hogy a narancszselé is megdermedjen.
A fehér csokoládét feltördelem, és mikróban megolvasztom, simára keverem, majd langyosra hűtöm.
A tojássárgáját kikeverem a porcukorral, a vaníliával, majd hozzákeverem a langyos csokoládét.
A 3,5 dl tejszínből kimérek 1 dl-t, és a mikróban felmelegítem. Hozzáadom a zselatint, és jól összekeverem, majd a tojásos-csokoládés masszához adom. Ismét alaposan kikeverem, majd hideg vízbe állítva kihűtöm.
A megmaradt 2,5 dl habtejszínt a habfixálóval együtt kemény habbá verem, majd apránként a csokoládés krémhez keverem.
A tortaformában lévő narancszselére öntöm a fehér csokoládékrémet, elsimítom a tetejét, majd a hűtőbe teszem 2 órára, hogy a csokoládékrém is megdermedjen.
A csokoládé mázhoz feltördelem az étcsokoládét, mikróba teszem és felolvasztom, majd teljesen simára keverem. Állandó keverés mellett hozzáöntöm a tejszínt, simára keverem. Sűrű csokoládékrémet kapok, amit a torta megdermedt fehér csokoládékrémjének a tetejére simítok. A hűtőbe visszatéve hagyom megszilárdulni.
Tálalás előtt kiveszem a tortát a hűtőből, lecsatolom az oldalát, óvatosan lehúzom a papírcsíkot, átcsúsztatom egy szép tálra, majd a megmaradt mogyoró-grillázzsal díszítem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: