Hozzávalók:
-
- 60 dkg liszt,
- 4 ek rozspehely,
- 2 ek lenmagliszt,
- 4 ek lenmag pehely,
- 4 ek tönkölykorpa
- 2 ek. étolaj,
- 3 kk só,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 ek cukor,
- 1 kk aszkorbinsav.
- 1-1 ek lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag
Elkészítése:
A lisztet, korpákat, és a pelyheket kelesztő tálba teszem, összekeverem. Közepébe morzsolom az élesztőt, cukrot szórok rá, és 1 dl langyos vízzel egy kevés lisztet is hozzáadva összekeverem. Liszttel behintem, és letakarva hagyom, hogy az élesztő felfusson.
Ha megkelt az élesztő, az egészet megsózom, hozzáöntöm az olajat, és langyos vízzel közepes keménységű tésztát dagasztok. Puha, feszes tésztát kell kapnom, ami elválik az edény falától, és nem ragad. A tetejét meglisztezem, a kelesztőedényt lezárom, duplájára kelesztem.
Akkor lisztezett gyúrólapra borítom, alaposan átgyúrom. A belisztezett kelesztő tálba visszateszem, egy ruhával letakarom, és ismét megkelesztem.
Mikor duplájára megkelt, kiborítom a lisztezett munkalapra, és a kezemmel ellapogatom, majd felülről a közepe felé hajtom a tésztát, és le is nyomom, majd alulról hajtom a közepe felé, és lenyomom, majd megfordítom , hogy a sima, gömbölyű fele legyen felül. Formára igazítom, majd kivajazott, lisztezett, fedeles jénai formába teszem.Tetejét megböködöm, vizes ecsettel bekenem,magokat szórok rá, és a tetőt ráteszem. Addig kel a kenyér, amíg a sütő bemelegszik.
A sütőbe teszek egy vízzel félig töltött tálat, a gőzképződés miatt.
A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, és alsó-felső sütéssel, 50-60 perc alatt szép pirosra sütöm. Rácsra teszem kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: