Hozzávalók:
- 70 dkg liszt,
- 2 ek búzacsíra,
- 2 ek zabkorpa,
- 2 ek tönkölykorpa,
- 2 ek búzakorpa,
- 2 ek. étolaj,
- 3 kk. só,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 ek cukor
- 1 kk aszkorbinsav.
- 3 ek szezámmag,
- 1 ek lenmag
Elkészítése:
A lisztet, korpákat, és a búzacsírát kelesztő tálba teszem, összekeverem. Közepébe morzsolom az élesztőt, megszórom egy kevés cukorral és langyos vízzel, -egy kevés lisztet is hozzáadva- összekeverem, a tetejét liszttel behintem. Letakarva hagyom, hogy az élesztő felfusson.
Ha megkelt az élesztő, az egészet megsózom, hozzáöntöm az olajat, és langyos vízzel közepes keménységű tésztát dagasztok. Puha, feszes tésztát kell kapnom, ami elválik az edény falától, és nem ragad. A tetejét meglisztezem, a kelesztőtálat lezárom, és duplájára kelesztem.
Majd lisztezett gyúrólapra borítom, alaposan átgyúrom. A belisztezett kelesztő tálba visszateszem, egy ruhával letakarom, és ismét megkelesztem.
Mikor duplájára megkelt, kiborítom a lisztezett munkalapra, kezemmel ellaposítom, majd felülről a közepe felé hajtom a tésztát, és le is nyomom, majd alulról hajtom a közepe felé, és lenyomom, majd megfordítom , hogy a sima, gömbölyű fele legyen felül. Hengeresre igazítom, a két vége felé picit keskenyítem. Kivajazott, lisztezett fedeles, jénai formába teszem.Tetejét éles késsel pár helyen bevágom, vizes ecsettel bekenem, és lefedem. Addig kel a kenyér, amíg a sütő bemelegszik.
A sütőbe teszek egy vízzel félig töltött tálat, a gőzképződés miatt.
A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, és alsó-felső sütéssel, 50-60 perc alatt szép pirosra sütöm. Rácsra teszem kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: