Anna konyhája

Gyors kenyerem

dsc00310.JPG

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt,
  • 4 ek burgonyaliszt,
  • 2 ek búzacsíra,
  • 2 ek. étolaj,
  •  2 ek. só,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 1 ek cukor,
  • 1 kk  aszkorbinsav.

Elkészítése:

A liszteket és a búzacsírát kelesztő tálba teszem, összekeverem. Közepébe morzsolom az élesztőt,  és cukros langyos vízzel, egy kevés lisztet hozzávéve összekeverem, liszttel behintem. Meleg helyen letakarva  hagyom, hogy az élesztő felfusson.

Ha megkelt az élesztő, az egészet megsózom, hozzáöntöm az olajat, és langyos vízzel közepes keménységű tésztát dagasztok. Puha, feszes tésztát kell kapnom, ami elválik az edény falától, és nem ragad. A tetejét meglisztezem, az edényt lezárom, és meleg helyen duplájára kelesztem.

 Lisztezett gyúrólapra borítom, alaposan átgyúrom, a belisztezett kelesztő tálba visszateszem, egy ruhával letakarom, és ismét megkelesztem.

Mikor duplájára megkelt, kiborítom a lisztezett munkalapra, kicsit ellapogatom, és felülről a közepe felé hajtom a tésztát, és  le is nyomom, majd alulról hajtom a közepe felé, és lenyomom, közben  gömbölyítem, majd megfordítom , hogy a sima, gömbölyű fele legyen felül. Hengeresre sodrom, a két vége felé picit keskenyítem. Kivajazott, lisztezett formába teszem.Tetejét éles késsel bevagdosom, vizes ecsettel bekenem.  Addig kel a kenyér, amíg a sütő bemelegszik.

A sütőbe teszek egy vízzel félig töltött tálat, a gőzképződés miatt.

A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, és légkeveréssel 50-60 perc alatt szép pirosra sütöm. Rácsra teszem kihűlni.

dsc00308.JPG

dsc00309.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!