Anna konyhája

Nagymama szilvás pitéje

     

Hozzávalók a tésztához:

  1. 40 dkg liszt,
  2. 1 csom. sütőpor,
  3. 15 dkg margarin,
  4. 10 dkg cukor,
  5. pici só,
  6. 3 tojássárgája,
  7. 2,5 dl tejföl,

A töltelék hozzávalói:

  1. 1-1,5 kg kimagozott szilva,
  2. 3-4 ek cukor,
  3. 1 kk őrölt fahéj,

Szóráshoz:  6 ek zsemlemorzsa,

A lekenéshez: 1 db tojás

Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sütőporral, majd belemorzsolom a margarint. Ezután a többi hozzávalóval jól összedolgozom, majd két részre osztom.

A szilvát megmosom, kimagozom, 2-3 cm-es kockára vágom, majd összekeverem a cukorral és az őrölt fahéjjal.

Az egyik tésztacipót enyhén lisztezett gyúrólapon kb 3 mm vékonyra nyújtom, és egy nagyobb méretű tepsibe fektetem úgy, hogy kis pereme is legyen. A morzsa felével megszórom, majd egyenletesen ráterítem a szilvát, és ráhintem a maradék zsemlemorzsát.A másik tésztát is kinyújtom, és befedem vele a szilvát. A tészta széleket a találkozásnál jól összenyomkodom, hogy a kisülő szilvalé ne folyhasson a tészta alá.

A tetejét simára kikevert tojással lekenem, majd ezután villával megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon.

Előmelegített sütőben, légkeverésen 165 °C-on, 30-35 perc alatt szép pirosra sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd porcukorral behintem, és négyzetesre vágva tálalom.

Másféle gyümölccsel, például almával, barackkal, meggyel is készíthetjük. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!