Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt,
- 1 csom. sütőpor,
- 15 dkg margarin,
- 10 dkg cukor,
- pici só,
- 3 tojássárgája,
- 2,5 dl tejföl,
A töltelék hozzávalói:
- 1-1,5 kg kimagozott szilva,
- 3-4 ek cukor,
- 1 kk őrölt fahéj,
Szóráshoz: 6 ek zsemlemorzsa,
A lekenéshez: 1 db tojás
Elkészítése:
A lisztet összekeverem a sütőporral, majd belemorzsolom a margarint. Ezután a többi hozzávalóval jól összedolgozom, majd két részre osztom.
A szilvát megmosom, kimagozom, 2-3 cm-es kockára vágom, majd összekeverem a cukorral és az őrölt fahéjjal.
Az egyik tésztacipót enyhén lisztezett gyúrólapon kb 3 mm vékonyra nyújtom, és egy nagyobb méretű tepsibe fektetem úgy, hogy kis pereme is legyen. A morzsa felével megszórom, majd egyenletesen ráterítem a szilvát, és ráhintem a maradék zsemlemorzsát.A másik tésztát is kinyújtom, és befedem vele a szilvát. A tészta széleket a találkozásnál jól összenyomkodom, hogy a kisülő szilvalé ne folyhasson a tészta alá.
A tetejét simára kikevert tojással lekenem, majd ezután villával megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon.
Előmelegített sütőben, légkeverésen 165 °C-on, 30-35 perc alatt szép pirosra sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd porcukorral behintem, és négyzetesre vágva tálalom.
Másféle gyümölccsel, például almával, barackkal, meggyel is készíthetjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: