Hozzávalók :
- 22 dkg liszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- 1 db tojás,
- 1 ek porcukor,
- csipet só,
- 1/2 dl hideg víz,
Töltelékhez:
- 50 dkg szilva,
- 1 ek cukor,
- 1 citrom kifacsart leve,
- 1 ek étkezési keményítő,
- ízlés szerinti mennyiségben a következő fűszerek :
- vanília,
- őrölt fahéj,
- őrölt szegfűszeg,
- őrölt kardamom,
- őrölt gyömbér,
- A lekenéshez: 1 db tojás
Elkészítése:
A lisztet a hideg, felkockázott vajjal, sóval, cukorral, és a tojással gyors mozdulatokkal összemorzsolom, majd hozzáadom a vizet, és összegyúrom. A hűtőbe teszem pihenni egy órára.
Eközben a szilvákat megmosom, kimagozom, hosszában kettévágom, és egy tálban összekeverem a fűszerekkel, a cukorral, és a keményítővel.
Pihenés után a tésztát egy sütőpapíron 30 cm-es átmérőjű, kerek lappá sodrom.
A tölteléket a kerek lap közepére halmozom, és körben a szélét a szilvatöltelékre visszahajtom. Az éleket picit megnyomkodom, felvert tojással a külső felszínét lekenem. Az így elkészített tésztát sütőpapírostól a sütőlemezre átemelem, és 180 °C-on, 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: