Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 12 dkg hideg vaj,
- csipet só,
- 1 kk cukor,
- 1 ek tejföl,
Töltelékhez:
- 50 dkg megtisztított alma,
- 5 dkg cukor,
- őrölt fahéj,
- vaníliás cukor,
- 1/2 citrom kifacsart leve,
- 1 ek kukorica keményítő
Lekenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
A liszthez keverem a cukrot, megsózom, majd belekockázom a hideg vajat. Az egészet összemorzsolom, hozzáadom a tejfölt, és gyors mozdulatokkal kerek cipóvá gyúrom össze. Legalább fél órára a hűtőbe teszem.
Egy gáztepsit kibélelek sütőpapírral.
Az almákat meghámozom, kimagozom, és kockákra szelem. Egy tálban összekeverem a cukorral, a vaníliával,citromlével, és a fahéjjal, majd kevergetve forrásig melegítem. Főzni nem kell. Leveszem a tűzről és hozzákeverem a keményítőt, majd hagyom kihűlni.
A lehűlt tésztát 5 egyenlő részre osztom, majd egy lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú kerek lappokká sodrom őket. A lehűlt tölteléket 5 egyenlő részre osztom, és a tészta lapok közepére halmozom. A tészta széleit összecsipkedve a töltelékre hajtom úgy, hogy a közepe nyitva maradjon. A felvert tojással a külső széleit bekenem.
200 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd a tetejét porcukorral leszórom. Nagyon finom, könnyű, nyári sütemény.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: