Hozzávalók: ( a bolognai szószhoz )
- 30 dkg darált sertéshús,
- 10 dkg húsos szalonna,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1-2 dl vörösbor,
- 2 dl paradicsomlé,
- 3-4 ek. olaj,
- 1 ek őrölt pirospaprika,
- só, bors, bazsalikom, oregáno,
Elkészítése:
A sárgarépát, vöröshagymát aprítógépben megaprítom. A szalonnát húsdarálón ledarálom.
3-4 ek olajat felforrósítok és fedő nélkül párolom benne a zöldségeket. Kb. 10 perc alatt elfő a leve, ekkor hozzáadom a szalonnát, és a darált húst. Egy fél órát párolom, hogy zsírjára süljön, meghintem pirospaprikával, majd hozzáadom először a vörösbort, pár perc párolás után a paradicsomlét, majd a fűszereket, és közepes lángon egy jó órát főzöm, többször kevergetve. ( Gondolatban 3 részre osztom.)
Cukkini réteg hozzávalói:
- 2 db közepes méretű cukkini,
- só, bors
- olaj,
- liszt a forgatáshoz
Elkészítése:
A cukkinikel lehámozom,vékony szeletekre vágom,gyengén besózom, fél órát állni hagyom, majd lecsöpögtetem és borssal beszórom. Lisztbe forgatom, és forró olajban hirtelen átsütöm., itatóspapíron lecsöpögtetem, és félreteszem. Gondolatban megfelezem.
Hozzávalók a besamel, vagy fehér mártáshoz:
- 5 dkg vaj,
- 5 csapott ek liszt,
- 5 dl tej,
- só, bors,
Elkészítése:
A tejet a mikróban megforrósítom. A vajat megolvasztom és belekeverem a lisztet. Világos zsemleszínű rántást készítek, majd egyszerre felöntöm a meleg tejjel ,és csomómentesre keverem. 8-10 perc alatt készre főzöm, majd sózom, borssal ízesítem. A mártásnak híg állagúnak kell lennie. Gondolatban 3 részre osztom
A megszóráshoz 20-25 dkg parmezán vagy ementáli sajt lereszelve, 3 részre osztva.
Lasagne tészta:
Kiválasztok egy 25×35 cm-es jénai tálat, vagy tepsit, és az alját próbaképp kirakom a lasagne tésztával, és ezt a mennyiséget 3x veszem. Bő, sós vízben magvasra kifőzöm, lecsepegtetem.
Összeállítás: A jénai tál alját olajjal kikenem.
- a bolognai mártásból egy vékony réteget az aljába terítek.
- erre rakom a lasagne tésztát első rétegét,
- a tetejét alaposan bekenem a besamel mártás 1/3-val,
- rárakom a cukkini felét,
- bekenem a maradék bolognai szósz felével,
- rászórom a sajnak 1/3-át,
- ismét a tészta réteg következik,
- erre a maradék bolognai szósz,
- rárakom a cukkini réteget,
- majd a maradék besamel mártás felét,
- ismét reszelt sajttal beszórom,
- a harmadik tészta réteggel befedem,
- a maradék besamel mártással betakarom,
- végül jól megszórom sajttal.
180 °C-on 50-60 perc alatt piros-ropogósra sütöm. Négyszögletes darabokat vágok belőle, aki szereti ketchuppal fogyaszthatja.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: