Hozzávalók.
- gyümölcs, (szilva, cseresznye,meggy, sárgabarack, josta, ribizli )
- aszalógép, (vagy sütő vagy a nap melege )
Elkészítése:
Olyan sárgabarackot aszalok, ami már nem éretlen, de még nem puha, tartása van. A sárgabarackot alaposan megmosom, kimagozom. Az aszalógép tálcáira rendezem héjával lefelé úgy, hogy egymáshoz ne érjenek. Kisebb megszakításokkal 2-3 napig aszalom. (éjjel nem működtetem az aszalót ) A tálcákat időnként cserélem, vagyis az alsókat rakom felülre, és fordítva, – annak érdekében, hogy minél egyenletesebben aszalódjon. Akkor van kész, ha tapintásra száraz, rugalmas, megnyomva lé már nem szivárog belőle. Kb fél napot szobahőmérsékleten még hagyom szikkadni, majd üvegbe rakom, ruhasapkával lekötöm, és száraz , hűvös, levegős helyen tárolom. Időnként felrázom, megmozgatom az aszalványt !
Hasonlóan járok el a cseresznye, meggy, josta, fekete ribizli, és a szilva aszalásakor is.
Nagyon jó vendégváráshoz, süteményekbe, egyes húsételekhez, a josta és a ribizli nagyon finom, egészséges teának is.
josta aszalása
josta megaszalva
citromfű-menta-bodza-josta keverék tea lesz belőle…:)
cseresznye aszalás
meggy aszalás
szilva aszalás
metélő fokhagyma aszalás
kapor aszalás
tárkony aszalás
TÉLI TEÁNAKVALÓ!…már nem is tudom, milyen a bolti !
hárstea
kökénytea
citromfű tea
galagonyatea
bodzavirág tea
paradicsom…
körte…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: