Hozzávalók a tésztához:
- 22 dkg liszt,
- 1/2 cs. sütőpor,
- 1 tojássárgája,
- 12,5 dkg margarin,
- 2 ek tejföl,
- pici só,
- 2 ek porcukor,
Hozzávalók a töltelékhez:
- 60 dkg kimagozott meggy,
- 1 csom. vanília puding,
- 1 csom, van. cukor,
- 1 mk őrölt fahéj,
- 2 ek cukor,
- 5 dl meggylé
Elkészítése.
A kimagozott meggyet megszórom 2 ek cukorral, 1 mk fahéjjal, és 1 csom vaníliás cukorral. jól összekeverem és hűvös helyre félreteszem pár órára, hogy levet engedjen.
Elkészítem addig a tésztát. A sütőporos liszthez hozzáadom a margarint, a porcukrot, a sót és összemorzsolom, majd a tojással és a tejföllel összegyúrom. Amíg elkészítem a tölteléket, addig a hűtőbe teszem.
A meggyet kézzel kinyomkodom, a levet félreteszem. ( 1/2 l )
A megmaradt levet összekeverem a pudingporral (ha édesebbre szereti valaki, lehet még beletenni cukrot ), sűrűre főzöm, majd még a tűzön hozzáadom a kimagozott meggyet, és egyet forralok rajta. Langyosra hűtöm.
A sütőformát margarinnal vékonyan kikenem.
A tésztát két egyenlő részre osztom. A tepsi formának megfelelő alakúra sodrom ( 30 cm-es kerek formába sütöttem ),és az egyik lappal kibélelem a formát. A langyosra hűtött meggyes-pudingos tölteléket ráöntöm, eligazgatom, majd befedem a másik lappal, aminek a felületét előtte kiszúró formával díszítettem. Oldalt a két tésztalapot összenyomkodom, hogy a töltelék nehogy kifolyjon. A tetejét tojásfehérjével lekenem, és 180 °C-on kb 25 perc alatt pirosra sütöm. Kihűlés után szeletelem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: