Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 kk cukor,
- 1 kk só,
- kb 3 dl langyos víz,
- 3 ek olivaolaj.
Elkészítése.
Langyos vízbe teszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, elkeverem, és felfuttatom.
Kelesztő tálba mérem a lisztet, megsózom, hozzáöntöm az olajat, majd a felfuttatott élesztős vízzel sima, ruganyos tésztává dagasztom. Amikor már nem ragad a kezemhez ill. a tálhoz, akkor jó!
Oliva olajjal kikenek egy tálat, és a tésztámat beleforgatom, hogy a teteje is olajos legyen, majd letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.
Lisztezett felületre kiborítom, és alaposan átgyúrom, kinyomkodom a levegőt. Ezt a mennyiséget 2 részre osztom ( attól függ, mekkora pizzákat szeretnénk !) 36 cm-es pizzához. Egyenként gombócokat gyúrok, vigyázva, hogy szép sima legyen a felületük. Belisztezem a felületüket, letakarom őket, és egy fél órát hagyom még kelni.
( A megkelt pizzatészta hűtőben remekül eláll, akár több napig is.( 2-3 nap ) Ilyenkor oliva olajjal bekenem a felületét, és fóliával letakarom. Felhasználás előtt átgyúrom. )
Formázás:A pizza tészta gombócot körbe alaposa belisztezem, hogy nyújtáskor ne ragadjon a kezemhez.
A két tenyeremmel középről kiindulva kezdem el nyomkodni a tésztát a széle felé. majd körbe forgatva a hüvelykujjammal kifelé nyomva kialakítom a peremét.
A tenyeremet a tésztán tartva, óvatosan, körbe forgatva, kifelé húzom, nyújtom a tésztát, vigyázva, hogy kör alakú maradjon. Ha a megfelelő vastagságot elértem ,oliva olajjal bekent sütőlapra ügyeskedem a tésztát, és rárakom a feltétet.
Forró sütőben kb 10-15perc alatt megsül.A szélét figyelem,és amikor barnulni kezd, szép ropogós, akkor kész.
Sonkás feltét hozzávalói:
- 10 szelet füstölt, házi sonka személyenként,
- 5 ek passzírozott paradicsom,
- 15 dkg mozzaralla sajt,
- 10 dkg reszelt sajt,
- 2 ek oliva olaj,
- oregáno,
Elkészítése:
A pizza sütőre helyezett tésztát 5 ek passzírozott paradicsommal bekenem, de szélét üresen hagyom. Megszórom oregánóval, egészen vékonyan oliva olajat csorgatok rá. Rámorzsolom a mozzarellát, majd a sonka szeletekkel betakarom. A tetejére reszelt sajtot szórok.
Forró sütőben, 200°C-on, kb 10-15perc alatt megsül. A szélét figyelem, és amikor barnulni kezd, szép ropogós, akkor kész.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: