Tészta hozzávalói:
- 10 dkg liszt,
- 6 dkg vaj,
- 3 dkg cukor,
- 1 tojássárgája,
- csipet só,
- reszelt citromhéj,
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrom, és hűtőbe teszem legalább egy órát.
Lisztezett gyúrólapon kerekre sodrom ( 23 cm átmérőjű kör lap ), és a kivajazott, lisztezett tortaforma aljába illesztem. 180 °C-on kb 10 perc alatt készre sütöm. A formában hagyom. Sütőpapírból a tortaforma magasságával megegyező szélességű csíkot vágok olyan hosszúságban, amivel a tortaforma szélét belülről ki tudom bélelni.
Krém hozzávalói.
- 4 dl natúr joghurt,
- 25 dkg túró,
- 10 dkg porcukor,
- 1 cs van cukor,
- 30 gr zselatin,
- 2,5 dl habtejszín,
- 1 cs. habfixáló
- 30 dkg eper a pürésítéshez,
- 1 cs. epres tortazselé + 1 ek cukor + 3 dl turmixolt eper a tetejére
- 2,5 dl habtejszín + 1 cs. habfixáló a díszítéshez ,
Elkészítése:
Az epret megtisztítom és pépessé turmixolom.
A joghurtot és a túrót egy keverőtálba összeturmixolom. hozzáadom a porcukrot, van cukrot, majd 30 dkg pépesített epret, és összekeverem.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verem.
30 gr zselatint 1 dl vízben felfőzök, majd pár perc hűtés után folytonos keverés mellett a joghurtos-epres krémhez adom. A keményre vert tejszínhabot óvatosan hozzákeverem.
Összeállítás:
A kibélelt tortaformába, a kerek tésztalapra öntöm a krémet, és elsimítom, majd a hűtőbe teszem dermedni.
A tortazselét az útmutatásnak megfelelően elkészítem, víz helyett a 3 dl eper-pépet használom. A lehűtött torta tetejére öntöm, elsimítom, hűtőbe teszem.
Tálalás előtt 1 cs, habfixálóval keményre felverem a tejszínt, habzsákba teszem, és díszítem vele a tortát.
Mivel fagyasztott eperrel dolgoztam, eperszemeket nem használtam a díszítéshez.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: