Hozzávalók.
Feltéthez:
Elkészítése.
Langyos vízbe teszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, elkeverem, és felfuttatom.
Kelesztő tálba mérem a lisztet, megsózom, hozzáöntöm az olajat, majd a felfuttatott élesztős vízzel sima, ruganyos tésztává dagasztom. Amikor már nem ragad a kezemhez ill. a tálhoz, akkor jó!
Oliva olajjal kikenek egy tálat, és a tésztámat beleforgatom, hogy a teteje is olajos legyen, majd letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.
Gyúró felületre kiborítom, és alaposan átgyúrom, kinyomkodom a levegőt. Gombócot gyúrok, vigyázva, hogy szép sima legyen a felülete, majd visszarakom a tálba, oliva olajjal ismét bekenem, letakarom, és egy fél órát hagyom még kelni.
( A megkelt pizzatészta hűtőben remekül eláll, akár több napig is.( 2-3 nap ) Ilyenkor oliva olajjal bekenem a felületét, és fóliával letakarom. Felhasználás előtt átgyúrom. )
Formázás:A megkelt pizza tészta gombócot kiborítom a 80×40 cm-es tepsibe, két tenyeremmel középről kiindulva kezdem el nyomkodni a tésztát a tepsi széle felé. majd a hüvelykujjammal kifelé nyomva kialakítom a peremét.
Ha a megfelelő méretet elértem , rárakom a feltétet.
Először paszírolt paradicsommal lekenem, majd vékonyan olíva olajat csorgatok rá. megszórom oregánoval, majd vékony csíkokra szelt házi füstölt sonkával, házi kolbászkarikákkal, vékonyra szeletelt hagymakarikákkal, főtt kukoricával, és végül sok reszelt sajttal.
Forró kemencében kb 10-15perc alatt megsül.A szélét figyelem,és amikor barnulni kezd, szép ropogós, akkor kész.
passzírozott paradicsommal bekenve és oliva olajjal meg locsolva
sonka, kolbász, szalonna
hagymakarikák
kukorica és jó sok sajt
Jó étvágyat!