Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg natúr pirított mogyoró,
- 8 tojásfehérje,
- 20 dkg cukor,
- vaj a tepsi kikenéséhez,
- 2 ek kristálycukor a tészta kiborításához
Elkészítése.
A mogyorót megdarálom.
A tojásfehérjét az apránként hozzáadott cukorral kemény habbá verem. A végén a mogyorót beleforgatom.
Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, vajjal megkenem, masszát rásimítom. Előmelegített sütőben, légkeverésen 165 °C-on, 20 perc alatt készre sütöm. Ha kész cukorral behintett gyúrólapra borítom. a sütőpapírt lehúzom róla, és a tésztát 3 egyenlő csíkra vágom. Mire kihűl megkeményedik, innen a neve. Csak akkor puhul meg, ha megtöltve megpihen.
Hozzávalók a krémhez.
- 8 tojássárgája,
- 20 dkg étcsokoládé,
- 15 dkg cukor,
- 20 dkg vaj
- a tetejére:10 dkg cukor, 5 dkg natúr, pirított mogyoró, 1 ek olaj
Elkészítése:
A tojások sárgáit a csokoládéval, a cukorral meg a vajjal lábasba teszem és kevergetve pár perc alatt sima krémmé főzöm, de forralni nem szabad. Ha kihűlt hűtőszekrénybe dermesztem pár órát, majd jó habosra keverem, és a tésztacsíkokat ezzel megtöltve egymásra rétegzem úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson belőle.
A tetejére szánt cukrot serpenyőben világosbarnára karamellizálom,majd a mogyorót belekeverem. A tűzről levéve olajjal megkent alufóliára kanalazom, dermedni hagyom. Ha kihűlt a grillázs, zacskóba töltöm, és sodrófát görgetve rajta durvára töröm. A torta tetejére és oldalára szórom.
Hűtőszekrénybe legalább egy napot pihentetem, ezalatt jól összeérik, és a tészta is megpuhul. vízbe mártott késsel szeletelem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: