Hozzávalók: ( a bolognai szószhoz )
- 25 dkg darált sertéshús,
- 25 dkg darált marhahús,
- 10 dkg húsos szalonna,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1-2 dl vörösbor,
- 1 dl főzőtejszín,
- 1 dl paradicsomlé + 2 ek sűrített paradicsom,
- 3-4 ek. olivaolaj,
- só, bors, bazsalikom, oregáno,
Elkészítése:
A sárgarépát, vöröshagymát aprítógépben megaprítom. A szalonnát húsdarálón ledarálom.
3-4 ek olivaolajat felforrósítok és fedő nélkül párolom benne a zöldségeket. Kb. 10 perc alatt elfő a leve, ekkor hozzáadom a szalonnát, és a darált húsokat. Egy fél órát párolom, hogy zsírjára süljön, majd hozzáadom először a vörösbort, pár perc párolás után a paradicsomlét és a paradicsompürét, majd a fűszereket, és közepes lángon egy jó órát főzöm, többször kevergetve.A legvégén adom hozzá a tejszínt, egyet forralok rajta.Gondolatban 5 részre osztom.
Hozzávalók a besamel, vagy fehér mártáshoz:
- 5 dkg vaj,
- 5 csapott ek liszt,
- 5 dl tej
Elkészítése:
A tejet a mikróban megforrósítom. A vajat megolvasztom és belekeverem a lisztet. Világos zsemleszínű rántást készítek, majd egyszerre felöntöm a meleg tejjel ,és csomómentesre keverem. 8-10 perc alatt készre főzöm, majd sózom, szerecsendióval ízesítem. A mártásnak híg állagúnak kell lennie. Gondolatban 4 részre osztom
A megszóráshoz 25-30 dkg parmezán vagy ementáli sajt lereszelve, 5 részre osztva.
Lasagne tészta:
Kiválasztok egy 25×35 cm-es jénai tálat, vagy tepsit, és az alját próbaképp kirakom a lasagne tésztával, és ezt a mennyiséget 4x veszem.
Összeállítás:
A jénai tálat vajjal kikenem, majd a bolognai mártásból egy vékony réteget az aljába terítek. Erre rakom a lasagne tésztát egy rétegbe, ha szükséges a lapokat eltöröm, a résekbe “beszabom”. A tetejét alaposan bekenem a besamel mártás 1/4-vel, a bolognai szósz következő ötödével,rászórom a sajnak 1/5-ét, majd ismét a tészta réteg következik, erre a maradék bolognai szósz fele, majd a maradék besamel mártás 1/3-a, amit ismét reszelt sajttal beszórok. A harmadik tészta réteggel befedem, a bolognai szószt mindet ráteszem, a maradék besamel mártás felével befedem, és ismét jól megszórom sajttal.Az egész építményt az utolsó tészta réteggel betakarom, a tetejét a maradék besamel mártással bekenem, hogy a tésztát mindenhol hiánytalanul érje, majd dupla adag sajtot szórok rá.
180 °C-on 50-60 perc alatt piros-ropogósra sütöm. Négyszögletes darabokat vágok belőle, aki szereti ketchuppal fogyaszthatja.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: