Anna konyhája

Zöldborsós-gombás őztokány

 005_23_1.JPG

Hozzávalók:

  • 1 kg őzhús,
  • 10 dkg füstölt szalonna,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 30-40 dkg lehetőleg erdei gomba,
  • 15 dkg sárgarépa,
  • 15dkg fehérrépa,
  • 20 dkg tisztított zöldborsó,
  • 3 dl száraz vörösbor,
  • 2 ek olaj,
  • 3 dkg vaj,
  • 4 dkg liszt,
  • 2 babérlevél,
  • 3 gerezd fokhagyma,

Elkészítése:

A húst ujjnyi vastag szeletekre vágom, és 1-2 napra bepácolom.

Páclé hozzávalói:

  • 2,5-3 l víz,
  • 2 dl ecet,
  • 30 dkg vegyes zöldség,
  • 2 nagy fej hagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 20 szem bors és koriander,
  • 8-10 szem borókabogyó,
  • 1–2 babérlevél,

Páclé elkészítése:

A forrásban lévő vízhez hozzáadom az ecetet, a karikára vágott zöldségeket, hagymát, fokhagymát, a babérlevelet, a durvára tört szemes fűszereket, és ízlés szerint sózom. Lassú tűzön 10 percig főzöm, majd kihűtöm. A hússzeleteket egy porcelán tálba teszem, leöntöm a páclével, (teljesen el kell, hogy lepje a húst ) lefedem, és a hűtőbe pár napig érlelem. Minden nap 1-2-szer átforgatom benne a húst.

A megmaradt páclevet és zöldségeket a hús készítésénél felhasználom.

Elkészítés folytatása:

A szalonnát vékony csíkokra vágom és kisütöm. Zsírjához adok 2 ek olajat és üvegesre párolom az apróra felvágott hagymát, majd hozzáadom a pácolás után csíkokra felaprózott húst. Néhány percig erős lángon pirítom.Mérséklem a tűzet és hozzáadom a megtisztított, és felszeletelt gombát, a pácból a felkarikázott sárga,-és fehérrépát. Aláöntöm a bort, rányomom a fokhagymát, ha szükséges utána sózok, dobok rá 1-2 babérlevelet, és fedő alatt vajpuhára párolom. Ezután hozzáadom a borsót is, és azt is puhára főzöm.

A vajból és a lisztből rántást keverek, világosra pirítom, majd egy kevés páclével felengedve besűrítem, és a ragúhoz öntöm. Jól összeforralom-sűrítem. Eltávolítom a babérlevelet, és forrón tálalom.

Párolt petrezselymes rizst vagy krokettet adok hozzá.

009_20_1.JPG

007_21.JPG

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!