Hozzávalók.
- 50 dkg liszt,
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 3 ek zabpehely,
- 3 ek zabkorpa,
- 2-2 ek szezámmag, lenmag, napraforgómag,
- só,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 ek cukor
Elkészítése:
A kimért liszteket, korpát, pelyhet és a magokat a kelesztőtálba összekeverem. Közepébe kis mélyedést csinálok, és az élesztőt belemorzsolom, pici cukorral megszórom, majd 1 dl langyos vízzel összekeverem.Pár perc alatt az élesztő felfut.
Hozzáöntöm a többi langyos vizet, amibe előtte a sót feloldottam, és a szokásosnál keményebb tésztát dagasztok. Az elkészült feszes, sima tésztát liszttel behintem, lefedem, és meleg helyen legalább 1,5 órát kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítom, 3 részre osztom, alaposan átgyúrom, gombóccá formázom, és egy órát letakarva pihenni hagyom.
Ismét alaposan átgyúrom, majd rúddá hengergetem, és a bagettsütőbe teszem. Éles pengével ferde bevágásokat ejtek rajtuk. 1 órát szobahőmérsékleten pihentetem, majd a felületüket langyos, sós vízzel bekenem.
A 220 °C-ra előmelegített sütő aljába vizet teszek egy edénybe, majd a bagetteket is beteszem. Kb negyed óra múlva ismét bekenem sós vízzel, és hagyom még egy 15-20 percet sülni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: