Anna konyhája

Dunai halászlé gyufatésztája

Hozzávalók.

  • 50 dkg átszitált, jó minőségű búzaliszt,
  • 5 tojás,
  • pici só

Elkészítése:

A gyúró deszkámra szitálom egy halomba a lisztet. Ha frissen felhasználom a tésztát, akkor pici sót szórok rá, ha szárítom, és elteszem, akkor a sót kihagyom, mert elszínezheti a tésztát.

Közepébe ütöm a friss házi tojásokat, és először lassú keverő mozdulatokkal elegyítem a hozzávalókat, majd kezdem összenyomkodni, összeállítani a tésztát. Mihelyt lehet, erőteljes gyúró mozdulatokat végzek. Nagyon alapos, kitartó gyúrásra van szükség, hogy a tészta teljesen egynemű, sima, rugalmas gombóccá álljon össze, ami nem ragad, kellően feszes . Belisztezem, és hagyom picit pihenni.

Amíg pihen a tésztám előkészítem a sodró gépemet, leterítek egy abroszt, belisztezem a felületét, hogy legyen mire rátenni a kisodort tészta csíkokat.

A tészta gombócomat éles késsel szeletekre vágom, a felületüket belisztezem, és lisztezett felületre rakom őket.

Természetesen az 1-es állással kezdem a sodrást, minden tésztacsíkot 2x sodrok át egyazon méreten. A halászlé tésztának vastagabbnak kell lennie, így én a 3-as fokozatnál nem sodrom vékonyabbra.

A tészta csíkokat lisztezett felületen hagyom 15 percet szikkadni, majd kb 20 cm-es darabokra felvágom, és a gyufatészta méretű szeletelőt beállítom.

Ügyelve arra, hogy a tészta darabok lisztezettek legyenek, egyesével felszeleteltetem őket.

Azonnal a lisztezett abroszra teszem úgy, hogy kézzel megrázom, fellazítom a tésztát. Ezt később is többször megismétlem, miközben a tészta szárad, hogy véletlen se ragadjanak össze.

Száraz, szobahőmérsékleten szárítom, ha nem használom fel azonnal. A teljesen kiszáradt tésztát selyem papírral bélelt papírdobozban tárolom, hűvös, száraz helyen.

001_15.JPG

002_14_1.JPG

003_14_masolata.JPG

004_15_masolata.JPG

007_13_masolata.JPG

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!