Anna konyhája

Tökmagos, ropogós házi kenyér

005_14_1.JPG

Hozzávalók

  • 2,5 dl búzaliszt,
  • 2,5 dl teljes kiőrlésű liszt,
  • 2,5 dl világos rozsliszt,
  • 2,5 dl zabpehely, zabkorpa, búzacsíra vegyesen,
  • 1 kk só,
  • 2 dkg élesztő,
  • 5 dl langyos víz,
  • tökmag a tetejére.

Elkészítése.

A száraz összetevőket egy tálba összekeverem, belemorzsolom az élesztőt, és a langyos vízzel összekeverem. Lágy, ragadós tésztát kapok. 12 órát  20 °C-on ,letakarva pihentetem. Este bekevertem, reggel folytattam.

Lisztezett deszkára borítom, és lisztezett kézzel hajtogatom. Kívülről a közepe felé hajtogatom, körbe-körbe haladva, majd megfordítom, és amíg melegszik a sütő, addig pihentetem.

220 °C-ra kapcsolom a sütőt, egy fedeles jénai tálat vajjal alaposan bekenek,  és a még hideg sütőbe teszem. Amikor a jénai tál átmelegedett, kiveszem , és körbefolyatom a jénai tál oldalán a forró vajat, majd a kenyértésztát beleteszem. Visszateszem a sütőbe és kb 60 percig lefedve sütöm, majd leveszem a tetejét, és kb 15 percig még sütöm, hogy kívülről is szép piros színt kapjon. Vízzel bespriccelem, és rácson hagyom kihűlni.

002_13.JPG

004_14.JPG

007_12_1.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!