Hozzávalók
- 5 dl búzaliszt,
- 2,5 dl teljes kiőrlésű liszt,
- 2,5 dl rozsliszt,
- 1 kk só,
- 2 dkg élesztő,
- 5 dl langyos víz,
- 1-1 ek lenmag, napraforgómag, szezámmag
Elkészítése.
A száraz összetevőket egy tálba összekeverem, belemorzsolom az élesztőt, és a langyos vízzel összekeverem. Lágy, ragadós tésztát kapok. 12 órát 20 °C-on ,letakarva pihentetem. Este bekevertem, reggel folytattam.
Lisztezett deszkára borítom, és lisztezett kézzel hajtogatom. Kívülről a közepe felé hajtogatom, körbe-körbe haladva, majd megfordítom, és amíg melegszik a sütő, addig pihentetem.
220 °C-ra kapcsolom a sütőt, egy fedeles jénai tálba egy mogyorónyi vajat teszek, és a még hideg sütőbe teszem. Amikor a vaj felolvadt, a jénai tál átmelegedett, kiveszem , és körbefolyatom a jénai tál oldalán a forró vajat, majd a kenyértésztát beleteszem. Visszateszem a sütőbe és kb 60 percig lefedve sütöm, majd leveszem a tetejét, és kb 15 percig még sütöm, hogy kívülről is szép piros színt kapjon. Vízzel bespriccelem, és rácson hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: