Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 2 ek búzacsíra,
- 2 ek zabkorpa,
- 2 dkg élesztő,
- 3 ek kefir,
- 1 tojás,
- 3 ek olaj,
- 2 kk só,
- 1 ek cukor,
- csipet aszkorbinsav,
- langyos tej
Elkészítése.
2 dl langyos tejbe feloldok 1 ek cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom.
A kelesztőtálba kimérem a lisztet, búzacsírát, zabkorpát. Sózom, és összekeverem.Hozzáadom a kefirt, tojást,olajat, aszkorbinsavat, és a felfuttatott élesztős tejet. Langyos tej hozzáadásával a kenyértésztánál lágyabb tésztát dagasztok, de semmiképp ne legyen ragacsos. Nedves tapintású, lágy, rugalmas tésztát kapok, ami szépen elválik az edény falától. Belisztezem a tetejét, lezárom a tálat, és kelesztem 30-40 percet.
Lisztezett gyúrólapra borítom,8 részre osztom, és egyenként zsemléket formázok, majd kicsit meghengergetem, és letakarva a bagettsütőbe teszem pihenni őket 30-40 percre.
Közben a sütőt 220 °C-ra előmelegítem, vizet teszek az aljába gőzölni
A zsemlék tetején vágásokat ejtek, lespriccelem vízzel, és 20-25 perc alatt ropogósra sütöm őket.Rácson hagyom őket kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: