A receptet a http://www.konyhatunderleszek.hu/ oldalon találtam, némiképp leegyszerűsítve írom le, ahogy én csináltam.
Hozzávalók az előtésztához.
- 16 dkg liszt,
- 1,5 dl víz,
- 0,3 dkg élesztő, azaz egy csipetnyi,
Elkészítése.
A hozzávalókat egy tálba összekevertem, és 20 °C-on, 20 órát lefedve hagytam érni.
Hozzávalók a főtésztához:
- az egész előtészta,
- 35 dkg liszt,
- 1 kk só,
- 1 dkg élesztő,
- 2 dl langyos víz,
Elkészítése:
Az előtésztához hozzáöntöm a lisztet, belemorzsolom az élesztőt,és a langyos vízzel elkezdem dagasztani. Pár perc dagasztás után 10 percet pihentetem, majd megsózom, és folytatom még pár percet a dagasztást. Egy nagyon lágy, de rugalmas tésztát kapok.
24 °C-on pihentetem 20 percet, majd kezem a hajtogatást. Lisztezett deszkára borítom, és habkártyával kezdem”hajtogatni” a tésztát, anélkül, hogy lisztet adnék hozzá. Ismét 20 perc pihenés, majd lisztes kézzel kinyújtogatom a tésztát, lapát segítségével ismét hajtogatom, amennyire tudom kinyújtom, hajtogatom. ismét 20 perc pihentetés. Összesen 5x hajtogatom ilyen módon, ( és közben erősen gondolkodom, hogy mire vállalkoztam, ajánlom a bagettnek, hogy jó legyen….!) harmadik hajtogatásnál, már kezd kézzel kezelhető állagú lenni.
Mindezek után letakarva 30 órára a hűtőbe teszem, hogy közben a duplájára dagadhasson.
A tésztát kiveszem a hűtőből, és 1 órát békén hagyom, hogy felvegye a konyha hőmérsékletét. Majd lisztezett gyúrófelületre borítom, és három részre veszem, egyenként gombócot formálok belőlük.
15 perc múlva bagetteket formázok, úgy, hogy a kezemmel ellapogatom, majd felülről, majd alulról visszahajtogatom, közben mindig lenyomom, amíg középre nem érek. akkor megfordítom, és óvatosan meghengergetem, megnyújtogatom, amíg a megfelelő hosszúságot el nem érem. A bagettformába teszem őket, és 1 órát ismét pihentetem.
Közben a sütőt 230 °C-ra előmelegítem, az aljába egy edénybe vizet teszek gőznek.
A bagettek tetejét éles pengével ferde irányba bemetszem, vízzel bespriccelem, és 20-25 perc alatt piros, ropogósra sütöm.
Annak ajánlom, akiben buzog a tettvágy, hogy valami újat alkosson, és ehhez bőséges szabad ideje és energiája van.! 🙂 …..de megéri, kívül ropogós, belül puha, laza, ..biztos, hogy máskor is rászánom magam !!
a második maratoni bagettem nem fért a bőrébe…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: