Anna konyhája

Egyemberes kenyérkék

 001_24.JPG

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 1 db közepes méretű burgonya,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 1 kk cukor,
  • 1 kk só,
  • 2 ek étolaj,

Elkészítése.

A burgonyát megtisztítom, megmosom, felszeletelem, és sós vízben felteszem főni.

A megfőtt burgonyát leszűröm, krumplinyomón áttöröm, a levét félreteszem, a cukrot belekeverem, és az élesztőt belemorzsolom. 10 perc alatt meleg helyen felfuttatom.

A lisztet kelesztőtálba teszem, megsózom, az áttört burgonyát hozzákeverem, a felfuttatott élesztőt és az olajat beleöntöm. Ha maradt még a burgonya főzőlevéből, akkor a dagasztáshoz felhasználom, ha nem, akkor langyos vízzel pótolom, és egy feszes, rugalmas tésztát dagasztok. Tetejét liszttel behintem, a tál tetejét lezárom, és meleg helyen duplájára kelesztem.

A tésztát lisztezett gyúrólapra öntöm, alaposan átgyúrom, tetejét liszttel beszórom, ruhával letakarom, és langyos helyen pihentetem egy fél órát.

8 egyenlő részre osztom, kézzel egyenként laposra nyomkodom, majd felülről visszahajtogatom, mindig lenyomkodom közben, míg egy kis hengert nem kapok. Kézzel megsodrom, a két végét kicsi elvékonyítom. Sütőpapírral bélel tepsire rakom. Tetején éles pengével bevágásokat ejtek, és langyos helyen pihentetem, amíg a sütő bemelegszik.

A sütőbe egy tálba vizet teszek a gőz kedvéért, a bucik tetejét vízzel bepermetezem sütés előtt.

200 °C-on 20-25 perc alatt piros, ropogósra sütöm.

002_19_1.JPG

005_21.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!