Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 15 dkg zabpehely,
- 15 dkg zabkorpa,
- 2 ek. étolaj,
- 2 ek. só,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 ek cukor,
- 2 ek zabpehely a tetejére.
Elkészítése:
A lisztet, korpát, pelyhet kelesztő tálba teszem, összekeverem. Közepébe morzsolom az élesztőt, cukrot szórok rá, és langyos vízzel egy kevés liszttel összekeverem, liszttel behintem. Meleg helyen, letakarva, hagyom, hogy az élesztő felfusson.
Ha megkelt az élesztő, az egészet megsózom, hozzáöntöm az olajat, és langyos vízzel közepes keménységű tésztát dagasztok. Puha, feszes tésztát kell kapnom, ami elválik az edény falától, és nem ragad. A tetejét meglisztezem, az edényt lezárom, és meleg helyen duplájára kelesztem.
Lisztezett gyúrólapra borítom, alaposan átgyúrom. A belisztezett kelesztő tálba visszateszem, egy ruhával letakarom, és ismét megkelesztem.
Mikor duplájára megkelt, kiborítom a lisztezett munkalapra, sodrófával oválisra sodrom , és felülről a közepe felé hajtom a tésztát, és le is nyomom, majd alulról hajtom a közepe felé, és lenyomom. Így folytatom, míg össze nem érek középen. A két végét megcsavarom, hogy ne nyíljon fel.. Kivajazott, lisztezett ovális formába teszem. Tetejét vizes ecsettel bekenem, és a zabpelyhet rászórom, rányomkodom. hogy rátapadjanak. Addig kel a kenyér, amíg a sütő bemelegszik.
A sütőbe teszek egy vízzel félig töltött tálat, a gőzképződés miatt.
A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, és légkeveréssel 50-60 perc alatt szép pirosra sütöm. Rácsra teszem kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: