Anna konyhája

Zsemle

 dsc07764_1.JPG

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt,
  • 4 dl langyos tej,
  • 1 ek. cukor,
  • 1 tk. só,
  • 1 tojás,
  • 2 dkg olvasztott vaj,
  • 3 dkg éleszt

Elkészítése.

1 dl langyos tejben elkeverem a cukrot, és pár perc alatt felfuttatom benne az élesztőt.

Kelesztőtálba teszem a lisztet, olvasztott vajat, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztok. A tetejét meglisztezem, a tetővel lefedem, és meleg helyen a duplájára kelesztem. Kiborítom a lisztezett gyúrólapra, és átgyúrom, majd ismét visszateszem a tálba és duplájára kelesztem.

Enyhén lisztezett felületre a megkelt tésztát kiborítom, és 8 egyenlő részre osztom. Mindegyik darabból zsemlét formázok úgy, hogy a kezemmel finoman ellapogatom, majd kívülről  a közepe felé visszanyomkodom , közben forgatom, gömbölyítem a tésztát.

A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Kb fél órát hagyom pihenni, kelni.

Közben a sütőt alsó-felső fokozaton előmelegítem 200 °C-ra. A sütő aljába félig vízzel töltött edényt teszek gőzképződés céljából.

Mielőtt a sütőbe teszem a zsemléket, vizes ecsettel a tetejüket lekenem. Sülés után rácson hagyom kihűlni.

dsc07761.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!