Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 4 dl langyos tej,
- 1 ek. cukor,
- 1 tk. só,
- 1 tojás,
- 2 dkg olvasztott vaj,
- 3 dkg éleszt
Elkészítése.
1 dl langyos tejben elkeverem a cukrot, és pár perc alatt felfuttatom benne az élesztőt.
Kelesztőtálba teszem a lisztet, olvasztott vajat, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztok. A tetejét meglisztezem, a tetővel lefedem, és meleg helyen a duplájára kelesztem. Kiborítom a lisztezett gyúrólapra, és átgyúrom, majd ismét visszateszem a tálba és duplájára kelesztem.
Enyhén lisztezett felületre a megkelt tésztát kiborítom, és 8 egyenlő részre osztom. Mindegyik darabból zsemlét formázok úgy, hogy a kezemmel finoman ellapogatom, majd kívülről a közepe felé visszanyomkodom , közben forgatom, gömbölyítem a tésztát.
A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Kb fél órát hagyom pihenni, kelni.
Közben a sütőt alsó-felső fokozaton előmelegítem 200 °C-ra. A sütő aljába félig vízzel töltött edényt teszek gőzképződés céljából.
Mielőtt a sütőbe teszem a zsemléket, vizes ecsettel a tetejüket lekenem. Sülés után rácson hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: