Anna konyhája

Tigris zsemle

 dsc07686.JPG

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt,
  • 4 dl langyos tej,
  • 1 ek. cukor,
  • 1 tk. só,
  • 1 tojás,
  • 2 dkg olvasztott vaj,
  • 3 dkg élesztő

Máz hozzávalói.

  • 1 dl víz,
  • 1 ek cukor,
  • 1kk só,
  • 10 dkg rizsliszt,
  • 1 dkg élesztő,
  • 1 ek olaj

Elkészítése.

1 dl langyos tejben elkeverem a cukrot, és pár perc alatt felfuttatom benne az élesztőt.

Kelesztőtálba teszem a lisztet, olvasztott vajat, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztok. A tetejét meglisztezem, a tetővel lefedem, és meleg helyen a duplájára kelesztem. Kiborítom a lisztezett gyúrólapra, és átgyúrom, majd ismét visszateszem a tálba és duplájára kelesztem.

Amíg kel a tészta elkészítem a mázat, úgyis állnia kell. Ehhez a hozzávalókat egy kis tálban összekeverem és pihenni hagyom.

Enyhén lisztezett felületre a megkelt tésztát kiborítom, és 8 egyenlő részre osztom. Mindegyik darabból zsemlét formázok úgy, hogy a kezemmel finoman ellapogatom, majd kívülről  a közepe felé visszanyomkodom , közben forgatom, gömbölyítem a tésztát.

A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Kb 1/4 óra múlva a rizslisztes mázzal bekenem, majd még negyed órát hagyom pihenni.

Közben a sütőt alsó-felső fokozaton előmelegítem 200 °C-ra. Sülés után rácson hagyom kihűln

dsc07667.JPG

dsc07668_1.JPG

dsc07669_1.JPG

dsc07683_2_.JPG

037_2_.JPG

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!