Hozzávalók.
- 60 dkg liszt,
- 2 ek. búzakorpa,
- 2 ek zabkorpa,
- 2 kk só,
- 1 ek cukor,
- 3 ek étolaj,
- 20 dkg kefir,
- 1 db tojás,
- 2,5 dkg élesztő.
- 2,5 – 3 dl langyos tej,
Elkészítése:
A kelesztőtálba teszem, és összekeverem a lisztet, és a korpát . Közepébe morzsolom az élesztőt, kis cukorral megszórom, és egy kevés, langyos tejjel kovászt készítek. 10 percig hagyom pihenni, hogy az élesztő felfusson.
Megsózom, hozzáadom az olajat, a kefirt, a tojást, és a többi tejjel dagasztani kezdem, amíg sima, hólyagos tésztát nem kapok, ami már nem ragad az edény falához. Meggömbölyítem, belisztezem a felületét, lezárom a kelesztőtálat, és 30 percet kelni hagyom.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítom, és 12 db-ra osztom. Egyenként átgyúrom, meggömbölyítem őket, és letakarva 15 percet pihentetem.
A kis zsemléket a kezemmel lágyan elnyomkodom, kiszorítom a levegőt, majd kívülről a közepe felé visszahajtogatom, lenyomom, forgatom, gömbölyítem az alját, majd kizsírozott sütőlemezre helyezem őket. Letakarom, és fél órát ismét pihentetem.
Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 °C-ra, és légkeverésre állítom. A sütőbe félig töltött vizes edényt teszek gőzölögni.
Tetejüket vízzel bespriccelem, és 20-25 perc alatt piros ropogósra sütöm. Rácsra teszem kihűlni őket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: