Anna konyhája

Korpás – kefíres zsemle

dsc07742.JPG 

Hozzávalók.

  • 60 dkg liszt,
  • 2 ek. búzakorpa,
  • 2 ek zabkorpa,
  • 2 kk só,
  • 1 ek cukor,
  • 3 ek étolaj,
  • 20 dkg kefir,
  • 1 db tojás,
  • 2,5 dkg élesztő.
  • 2,5 – 3 dl langyos tej,

Elkészítése:

A kelesztőtálba teszem, és összekeverem a lisztet, és a korpát . Közepébe morzsolom az élesztőt, kis cukorral megszórom, és egy kevés, langyos tejjel kovászt készítek. 10 percig hagyom pihenni, hogy az élesztő felfusson.

Megsózom, hozzáadom az olajat, a kefirt, a tojást, és a többi tejjel dagasztani kezdem, amíg sima, hólyagos tésztát nem kapok, ami már nem ragad az edény falához. Meggömbölyítem, belisztezem a felületét, lezárom a kelesztőtálat, és 30 percet  kelni hagyom.

Ha megkelt, lisztezett felületre borítom, és 12 db-ra osztom. Egyenként átgyúrom, meggömbölyítem őket, és letakarva 15 percet pihentetem.

A kis zsemléket  a kezemmel lágyan elnyomkodom, kiszorítom a levegőt, majd kívülről a közepe felé visszahajtogatom, lenyomom, forgatom, gömbölyítem az alját, majd kizsírozott sütőlemezre helyezem őket. Letakarom, és fél órát ismét pihentetem.

Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 °C-ra, és légkeverésre állítom. A sütőbe félig töltött vizes edényt teszek gőzölögni.

Tetejüket vízzel bespriccelem, és 20-25 perc alatt piros ropogósra sütöm. Rácsra teszem kihűlni őket.

dsc07743.JPG

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!