Hozzávalók.
- 60 dkg liszt,
- 2 ek.búzakorpa,
- 2 ek búzacsíra,
- 2 kk só,
- 1 ek cukor,
- 3 ek étolaj,
- 20 dkg joghurt,
- 2,5 dkg élesztő.
Elkészítése:
A kelesztőtálba teszem, és összekeverem a lisztet, korpát, búzacsírát. Közepébe morzsolom az élesztőt, kis cukorral megszórom, és langyos vízzel kovászt készítek.Letakarom, és meleg helyen tartom.
Megsózom, hozzáöntöm az olajat, joghurtot, és dagasztani kezdem, amíg sima, hólyagos tésztát nem kapok, ami már nem ragad az edény falához. Meggömbölyítem, belisztezem a felületét, lezárom a kelesztőtálat, és 30 percet meleg helyen kelni hagyom.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítom, és 12 db-ra osztom. Egyenként átgyúrom, meggömbölyítem őket, és letakarva 15 percet pihentetem.
A kis zsemléket oválisra, vékonyra sodrom, és felülről lefelé tekerem őket , a kezemmel kifelé tartva, sodorva.Enyhén meghajlítom, majd kizsírozott sütőlemezre helyezem őket. Letakarom, és fél órát pihentetem.
Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 °C-ra, és légkeverésre állítom. A sütőbe félig töltött vizes edényt teszek gőzölögni.
Tetejüket vízzel bespriccelem, és 20-25 perc alatt piros ropogósra sütöm. Rácsra teszem kihűlni őket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: