Töltött káposzta

 

Hozzávalók:

Elkészítése:

Az alaposan megmosott rizst előfőzöm.

A darált húst sózom, borsozom, belekeverem a tojást, az előfőzött rizst, az átnyomott fokhagymát, és alaposan összegyúrom.

A káposzta leveleket kiterítem, közepébe teszek egy töltelék gombócot. Betekerem jó szorosan a káposzta levélbe, két végét visszanyomkodom, hogy zárt csomagot kapjak.

A savanyú káposztát hideg vízben átmosom, kiáztatom, majd lecsöpögtetem.

Káposztafőző fazekam aljára 2-3 szelet füstölt csülköt teszek ( a férfiak kedvére ) majd erre egy réteg kiáztatott káposztát. Ezt apróra szeletelt, maréknyi vöröshagymával, majd 2-3 ek pirospaprikával, 2-3 ek. liszttel, egész borssal meghintem, pár  babérlevelet dobok bele. Tetejét kirakom a töltelékkel, majd ismét káposzta,  v.hagyma, paprika, liszt, töltelék. Káposztával zárom a sort. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és felteszem főni. Pár cseresznyepaprikát dobok a tetejére.  4-5  órát, kis lángon lassan főzöm. A tölteléken ellenőrzöm, hogy megfőtt-e. Főzés közben nem szabad keverni, ( nem is lehet ! ) csak rázogatni.

Több napig fogyasztható, minél többször melegítik, annál finomabb! – mondja a népi mondás ! – és ez tényleg így van.

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »