Anna konyhája

Töltött káposzta

024_7_.JPG 

Hozzávalók:

  • 1 1/2 kg savanyú káposzta,
  • só,
  • egész és őrölt bors,
  • 4-5 levélbabérlevél,
  • őrölt pirospaprika,
  • liszt,
  • 2-3 fej vöröshagyma,
  • 2-3 szárított cseresznyepaprika,
  • 1 kg darált sertéshús,
  • 10 dkg előfőzött rizs,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 tojás,
  • 15-30 dkg füstölt szalonna vagy csülök ( ízlés szerint, el is hagyható )
  • 8-10 savanyított káposzta levél.

Elkészítése:

Az alaposan megmosott rizst előfőzöm.

A darált húst sózom, borsozom, belekeverem a tojást, az előfőzött rizst, az átnyomott fokhagymát, és alaposan összegyúrom.

A káposzta leveleket kiterítem, közepébe teszek egy töltelék gombócot. Betekerem jó szorosan a káposzta levélbe, két végét visszanyomkodom, hogy zárt csomagot kapjak.

A savanyú káposztát hideg vízben átmosom, kiáztatom, majd lecsöpögtetem.

Káposztafőző fazekam aljára 2-3 szelet füstölt csülköt teszek ( a férfiak kedvére ) majd erre egy réteg kiáztatott káposztát. Ezt apróra szeletelt, maréknyi vöröshagymával, majd 2-3 ek pirospaprikával, 2-3 ek. liszttel, egész borssal meghintem, pár  babérlevelet dobok bele. Tetejét kirakom a töltelékkel, majd ismét káposzta,  v.hagyma, paprika, liszt, töltelék. Káposztával zárom a sort. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és felteszem főni. Pár cseresznyepaprikát dobok a tetejére.  4-5  órát, kis lángon lassan főzöm. A tölteléken ellenőrzöm, hogy megfőtt-e. Főzés közben nem szabad keverni, ( nem is lehet ! ) csak rázogatni.

Több napig fogyasztható, minél többször melegítik, annál finomabb! – mondja a népi mondás ! – és ez tényleg így van.

 

007_8_.JPG

008_11__1.JPG

010_9__1.JPG

012_10_.JPG

013_8_.JPG

dsc08677.JPG

023_8_.JPG

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!