Hozzávalók:
- 1 1/2 kg savanyú káposzta,
- só,
- egész és őrölt bors,
- 4-5 levélbabérlevél,
- őrölt pirospaprika,
- liszt,
- 2-3 fej vöröshagyma,
- 2-3 szárított cseresznyepaprika,
- 1 kg darált sertéshús,
- 10 dkg előfőzött rizs,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 tojás,
- 15-30 dkg füstölt szalonna vagy csülök ( ízlés szerint, el is hagyható )
- 8-10 savanyított káposzta levél.
Elkészítése:
Az alaposan megmosott rizst előfőzöm.
A darált húst sózom, borsozom, belekeverem a tojást, az előfőzött rizst, az átnyomott fokhagymát, és alaposan összegyúrom.
A káposzta leveleket kiterítem, közepébe teszek egy töltelék gombócot. Betekerem jó szorosan a káposzta levélbe, két végét visszanyomkodom, hogy zárt csomagot kapjak.
A savanyú káposztát hideg vízben átmosom, kiáztatom, majd lecsöpögtetem.
Káposztafőző fazekam aljára 2-3 szelet füstölt csülköt teszek ( a férfiak kedvére ) majd erre egy réteg kiáztatott káposztát. Ezt apróra szeletelt, maréknyi vöröshagymával, majd 2-3 ek pirospaprikával, 2-3 ek. liszttel, egész borssal meghintem, pár babérlevelet dobok bele. Tetejét kirakom a töltelékkel, majd ismét káposzta, v.hagyma, paprika, liszt, töltelék. Káposztával zárom a sort. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és felteszem főni. Pár cseresznyepaprikát dobok a tetejére. 4-5 órát, kis lángon lassan főzöm. A tölteléken ellenőrzöm, hogy megfőtt-e. Főzés közben nem szabad keverni, ( nem is lehet ! ) csak rázogatni.
Több napig fogyasztható, minél többször melegítik, annál finomabb! – mondja a népi mondás ! – és ez tényleg így van.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: