Anna konyhája

Krumplis kenyér

001_32.JPG
 

Hozzávalók.

  • 2-3 közepes méretű burgonya,
  • 70 dkg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 ek cukor,
  • 3 kk. só,
  • 3 ek étolaj,
  • 1 mk.aszkorbinsav,

Elkészítése:

Héjában megfőzöm a burgonyát, megtisztítom, krumplinyomón átnyomom.

A kelesztőtálba teszem a lisztet, közepébe mélyedést csinálok, az élesztőt belemorzsolom, 1 ek. cukrot szórok rá.Langyos vízzel összekeverem középen az élesztőt  egy kevés liszttel. 10 percig letakarva,  langyos helyen hagyom, hogy az élesztő megkeljen. Hozzáadom a burgonyát, sót, és az olajat, és egy csipet aszkorbinsavat. Langyos vízzel elkezdem dagasztani a kenyeret, amíg kisimul, feszessé válik, és már nem ragad a kezemhez. Akkor a tetejére lisztet szórok, ráteszem a kelesztőtál tetejét, és meleg helyen kelni hagyom kb 1 órát.

A duplájára kelt kenyeret a tálból kiborítom, lisztezett deszkán alaposan átgyúrom, közben hallom, ahogy pattognak ki a hólyagok. Gombócot gyúrok belőle, belisztezem, és langyos helyen letakarva,  hagyom még egyszer megkelni.

Jó fél óra múlva duplájára nő a kenyerem, akkor lisztezett deszkára ismét kiborítom, a kezemmel téglalap formára nyomkodom, majd felülről kezdem visszafelé hajtogatni, közben a szélét mindig lenyomom, és tovább tekerem, míg henger formájú nem lesz.

Az előre kivajazott, lisztezett ovális teflon formába teszem, tetejét éles késsel bevágom párszor, és langyos helyen hagyom pihenni, kelni.

Közben a sütőt 220 °C-ra előmelegítem, az aljába vizes edényt teszek. Mire felmelegszik a sütő, a kenyér is megkel. A kenyér tetejét bespriccelem vízzel, és a forró sütőbe teszem. Kb. 1 óra múlva kész a kenyerem.A sütőből kivéve egy rácsra csúsztatom, bepermetezem vízzel, és hagyom kihűlni.

004_10_.JPG

012_6_1.JPG

009_13_.JPG

010_12_.JPG

002_49.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!