Hozzávalók:
- 1/2 kg burgonya,
- só,
- 15-20 dkg liszt,
- 2-3 dkg szobahőmérsékletű vaj,
- 1 tojás,
- sűrű szilvalekvár,
- 2-3 dkg vaj + 5 dkg zsemlemorzsa a “bundázáshoz”,
- fahéjas porcukor a beszóráshoz.
Elkészítése:
Egy serpenyőben a vajat és a zsemlemorzsát megpirítom, és félreteszem. A burgonyát alaposan megmosom, és héjában megfőzöm, meghámozom, és még melegen áttöröm. Teszek rá egy kiskanál sót, és a vajjal, tojással, és liszttel összegyúrom. A tészta nem ragadhat a kezemre, de puha kell, hogy legyen.
A tészta kifőző fazékba vizet forralok, egy kis só hozzáadásával. Amíg fölforr a víz, meglisztezem a gyúródeszkámat, és kinyújtom a tésztát kb. 1/2- 1 cm vastagra. nagyméretű pogácsaszaggatóval kerek lapokat szaggatok. Belisztezem a derelye készítő formát, a kerek lapokat ráhelyezem, közepébe szilvalekvárt teszek és összezárom.
Az időközben felforrt vízbe rakok 5-6 derelyét, egyszer óvatosan megkeverem, nehogy letapadjanak, majd megfőzzük.Ha a derelyék a víz tetejére feljöttek, még 2-3 percig főzöm, majd szűrőkanállal egyesével kiszedem, és jól lecsöpögtetem. A pirított zsemlemorzsába forgatom, rázogatom óvatosan. Fahéjas porcukorral meghintve tálalom.
előkészületek
készül a barátfüle
kifőzésre várakozva
lobogó vízben főzöm
prézlibe burkolva
Jó étvágyat!











Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: