Anna konyhája

Szilvalekváros derelye – barátfüle

 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg burgonya,
  • só,
  • 15-20 dkg liszt,
  • 2-3 dkg szobahőmérsékletű vaj,
  • 1 tojás,
  • sűrű szilvalekvár,
  • 2-3 dkg vaj + 5 dkg zsemlemorzsa a “bundázáshoz”,
  • fahéjas porcukor a beszóráshoz.

Elkészítése:

Egy serpenyőben a vajat és a zsemlemorzsát megpirítom, és félreteszem. A burgonyát alaposan megmosom, és héjában megfőzöm, meghámozom, és még melegen áttöröm. Teszek rá egy kiskanál sót, és a vajjal, tojással, és liszttel összegyúrom. A tészta nem ragadhat a kezemre, de puha kell, hogy legyen.

A tészta kifőző fazékba vizet forralok, egy kis só hozzáadásával. Amíg fölforr a víz, meglisztezem a gyúródeszkámat, és kinyújtom a tésztát kb. 1/2- 1 cm vastagra. nagyméretű pogácsaszaggatóval kerek lapokat szaggatok. Belisztezem a derelye készítő formát, a kerek lapokat ráhelyezem, közepébe szilvalekvárt teszek és összezárom.

Az időközben felforrt vízbe rakok 5-6 derelyét, egyszer óvatosan megkeverem, nehogy letapadjanak, majd megfőzzük.Ha a derelyék a víz tetejére feljöttek, még 2-3 percig főzöm, majd szűrőkanállal egyesével kiszedem, és jól lecsöpögtetem. A pirított zsemlemorzsába forgatom, rázogatom óvatosan. Fahéjas porcukorral meghintve tálalom.

001_5__1.JPG

előkészületek

002_4__1.JPG

003_9_.JPG

004_5_.JPG

készül a barátfüle

005_5_.JPG

006_8_.JPG

kifőzésre várakozva

012.JPG

lobogó vízben főzöm

015_6_.JPG

prézlibe burkolva

018_7_.JPG

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!