Hozzávalók:
- nagyobb fej kelkáposzta,
- 20 dkg rizs,
- 2 ek. étolaj,
- só, bors,kurkuma,
- 1/2 kg darált hús,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2-3 ek étolaj,
- bazsalikom,
- 1 ek. őrölt pirospaprika,
- 2 dl paradicsomlé,
- nagy pohár tejföl,
- 10-15 dkg reszelt sajt.
Elkészítése:
Sós vízben megfőzöm a kelkáposztát. Lecsöpögtetem, hagyom kihűlni, majd leveleire szedem.
A rizst 3-4 x megmosom, leszűröm, űrtartalmát megmérem. 1-2 ek. olajat megforrósítok, a rizst beleteszem, és kevergetve üvegesre párolom. Kétszer annyi forró vízzel, mint a rizs, felöntöm. Megkeverem, sózom, borsozom, kurkumát szórok rá, és lefedve kb 10 percig hagyom főni, közben néha megkeverem, majd végleg lefedem, a lángot elzárom, és egy konyharuhával letakarom. Gőzében hagyom puhulni legalább fél órát.
2-3 ek. étolajba felteszem párolni a vöröshagymát, amikor üvegesedni kezd, hozzáadom a darált húst, fehéredésig kevergetem, majd sózom, borsozom,bazsalikommal megszórom. Mikor kezd zsírjára lesülni, megszórom pirospaprikával, megkeverem és azonnal ráöntöm a paradicsomlét. Közepes lángon párolom egy fél órát.Ha a levét elfőtte, leveszem a tűzről.
Egy nagyobb jénai tál alját étolajjal kikenek. Alulra terítem a káposzta levelek felét, rárakom a rizst, majd a tejföl felét .Egyenletesen elosztom rajta a darált húst. A káposzta levelekkel betakarom, a tejföllel az egészet lefedem, és a sütőbe teszem. 200 °C-ra állítom a sütőt és addig sütöm, míg pirulni nem kezd a teteje, akkor kiveszem, megszórom reszelt sajttal, és visszateszem, hogy a sajt ráolvadjon.
Húsvét utáni sonka maradék felhasználásra került. Összekockáztam a füstölt főtt sonkát, és mielőtt levettem volna a tűzről a darált húst, belekevertem az aprított sonkát. Így is nagyon jó volt !!
sonkával gazdagítva
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: