Anna konyhája

Rakott kelkáposzta

025.JPG

Hozzávalók:

  • nagyobb fej kelkáposzta,
  • 20 dkg rizs,
  • 2 ek. étolaj,
  • só, bors,kurkuma,
  • 1/2 kg darált hús,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2-3 ek étolaj,
  • bazsalikom,
  • 1 ek. őrölt pirospaprika,
  • 2 dl paradicsomlé,
  • nagy pohár tejföl,
  • 10-15 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:

Sós vízben megfőzöm a kelkáposztát. Lecsöpögtetem, hagyom kihűlni, majd leveleire szedem.

A rizst 3-4 x megmosom, leszűröm, űrtartalmát megmérem. 1-2 ek. olajat megforrósítok, a rizst beleteszem, és kevergetve üvegesre párolom. Kétszer annyi forró vízzel, mint a rizs, felöntöm. Megkeverem, sózom, borsozom, kurkumát szórok rá, és lefedve kb 10 percig hagyom főni, közben néha megkeverem, majd végleg lefedem,  a lángot elzárom, és egy konyharuhával letakarom. Gőzében hagyom puhulni  legalább fél órát.

2-3 ek. étolajba felteszem  párolni a vöröshagymát, amikor üvegesedni kezd, hozzáadom a darált húst, fehéredésig kevergetem, majd sózom, borsozom,bazsalikommal megszórom. Mikor kezd zsírjára lesülni, megszórom pirospaprikával, megkeverem és azonnal ráöntöm a paradicsomlét. Közepes lángon párolom egy fél órát.Ha a levét elfőtte, leveszem a tűzről.

Egy nagyobb jénai tál alját étolajjal kikenek. Alulra terítem a káposzta levelek felét, rárakom a rizst, majd a tejföl felét .Egyenletesen elosztom rajta a darált húst.  A káposzta levelekkel betakarom,  a tejföllel az egészet lefedem, és a sütőbe teszem.  200 °C-ra állítom a sütőt és addig sütöm, míg pirulni nem kezd a teteje, akkor kiveszem, megszórom reszelt sajttal, és visszateszem, hogy a sajt ráolvadjon.

 

Húsvét utáni sonka maradék felhasználásra került. Összekockáztam a füstölt főtt sonkát, és mielőtt levettem volna a tűzről a darált húst, belekevertem az aprított sonkát. Így is nagyon jó volt !!

021_2_.JPG

002_12_1.JPG

sonkával gazdagítva

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!