Anna konyhája

Pándi-meggytorta 2009 az Ország Tortája

023_2_masolata.JPG 

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 tojás,
  • 17 dkg cukor,
  • 14 dkg magozott meggy,
  • 3 ek tej,
  • 1 dl olaj,
  • 7 dkg olvasztott vaj,
  • 19 dkg liszt,
  • 1 cs. sütőpor,
  • 1/2 mk. őrölt fahéj,
  • tetejére 2 ek kristálycukor

Fehér csokoládés mascarponekrémhez:

  • 2 dl tej,
  • 8 dkg cukor,
  • 7 dkg fehér csokoládé,
  • 15 dkg mascarponesajt,
  • 2 tojássárgája,
  • 2,5 dl habtejszín,
  • 1 csapott ek. zselatinpor

Meggyes töltelékhez:

  • 36 dkg magozott meggy,
  • 1/2 citrom,
  • 1 cs. vanília pudingpor,
  • 2 dl 100%-s meggylé,
  • 7 dkg cukor,
  • 1/2 mk. őrölt fahéj,
  • 0,6 dl meggylikőr

Díszítéshez:

  • 2,5 dl habtejszín,
  • 16 szem magozott meggy

Elkészítése.

A tésztához a tojást a cukorral egy tűzálló tálba rakom, és vízgőzre állítom .Elektromos  habverővel keverem, míg szinte kemény hab lesz belőle.

A kimagozott meggyet kissé darabos péppé töröm aprítóval. A tejet, olajat, olvasztott vajat hozzáadom. A jól megmosott citrom héját belereszelem, és egy kiskanálnyit a levéből is hozzáadok. A habbá vert cukros tojást beleforgatom.

A lisztet a sütőporral és a fahéjjal összekeverem, és a tészta alaphoz adom. Kicsit folyós állagú lesz, de így a jó.

A 26 cm -es átmérőjű tortasütő lapját vajjal kikenek. A tészta 1/3-át elsimítom rajta, majd előmelegített sütőben ,190 °C-on, légkeveréssel , kb. 10 percig sütöm.Nagyon puha, laza szerkezetű tészta lesz, ezért vigyázni kell nehogy sütésnél kiszáradjon. Sütés után a felületére egy kevés cukrot szórok, ráteszek egy sütőpapírt, és megfordítom. Ugyanígy sütöm meg a másik két lapot is.

A tejet a cukorral felforralom, és a fehér csokoládét beletördelem. Addig keverem ,míg felolvad benne.

A mascarponet a tojássárgájával simára keverem, és a fehér csokoládés krémhez adom. Kevergetve pár perc alatt sűrűre főzöm, a tűzről lehúzom és merülő mixerrel jó simára keverem.Langyosra hűtöm.

A meggyet ledarálom ( aprítóval ) ,citromhéjat reszelek bele, és egy kiskanálnyit a levéből is adok hozzá. A pudingporral, a meggylével és a cukorral összedolgozom, kevergetve sűrűre főzöm.a vége felé őrölt fahéjjal fűszerezem, a meggylikőrrel ízesítem. Megvárom, míg langyosra hűl.

A csokoládés mascarponekrémhez való tejszínt keményre verem. A zseletint 1 dl vízben, kevergetve felforralom, majd langyosra hűtöm, és a tejszínhabba forgatom. Ezt a zselatinos habot azután a mascarpones krémbe forgatom, é gyorsan hozzálátok a torta betöltéséhez, mielőtt a krém megdermedne.

Az egyik tészta lapra először meggykrémet, majd tejszínhabos krémet kenek. Ugyanígy rétegezzük tovább, míg tart a hozzávalókból, de úgy kalkuláljunk, hogy a tejszínes krémből az oldalára is maradjon. 1-2 órára betesszük a hűtőbe.

A díszítésre szánt tejszínt kemény habbá verem egy cs. habfixálóval. Tortazsákba teszem a felvert tejszínt ,és a torta tetejére körbe rózsákat nyomok. Mindegyik közepébe egy -egy meggyszemet nyomok.

 

 

022_5_.JPG

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!